Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe al Republicii Socialiste Vietnam, Pham Binh Minh

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
06.07.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 6 iulie 2018, convorbiri cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor externe al Republicii Socialiste Vietnam, Pham Binh Minh, aflat în vizită oficială în România.

Cei doi înalți demnitari au trecut în revistă stadiul relațiilor bilaterale și perspectivele de consolidare a cooperării româno-vietnameze. Ministrul român a subliniat importanța acordată de România extinderii raporturilor bilaterale, îndeosebi în domeniul economic, conform potențialului și dinamicii economice solide ale celor două state, susținute și de perspectiva ratificării Acordului de Liber Schimb dintre UE și Vietnam.

În context, ministrul român a reliefat complementaritatea dintre economiile celor două țări, accentuând asupra nevoii de a identifica modalități concrete de valorificare a sectoarelor cu potențial de stimulare a exporturilor și încurajarea contactelor business-to-business, ca elemente prioritare pentru dinamizarea schimburilor economice bilaterale.

O temă de interes comun a fost colaborarea în domeniile educației, culturii și cercetării științifice, care s-a constituit în timp drept un reper al relațiilor româno-vietnameze.

Totodată, agenda discuțiilor a inclus cooperarea româno-vietnameză în cadrul organizațiilor internaționale, fapt ce a prilejuit un schimb de vederi privind perspectivele de susținere reciprocă a candidaturilor celor două state în sistemul ONU.

În cadrul consultărilor au fost evocate oportunitățile de consolidare a dialogului UE-Vietnam, în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în semestrul I al anului 2019.

Au fost abordate, totodată, elemente de actualitate privind problematici regionale și internaționale relevante de interes comun, precum evoluțiile din Uniunea Europeană și regiunea Asia-Pacific, problematica NATO și perspectivele soluționării crizei din Peninsula Coreeană. 

Cu ocazia vizitei demnitarului vietnamez, a fost semnat Memorandumul de Înţelegere privind cooperarea între Institutul Diplomatic Român și Academia Diplomatică a Vietnamului, document care va stimula colaborarea între cele două instituții în ceea ce privește pregătirea diplomaților, schimbul de informații și cercetarea în domeniul relațiilor internaționale și al altor discipline academice relevante pentru practica diplomației.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice