Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu Nasser Bourita, ministrul afacerilor externe și cooperării internaționale al Regatului Maroc

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
12.09.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 12 septembrie 2018, o întrevedere cu ministrul al afacerilor externe și cooperării internaționale al Regatului Maroc, Nasser Bourita, aflat în vizită de lucru în România, ca răspuns la vizita oficială realizată de ministrul afacerilor externe român la Rabat (2-4 mai 2018).

Cu acest prilej, ministrul român al afacerilor externe a exprimat satisfacția pentru relațiile tradiționale excelente dintre România și Regatul Maroc, evocând progresele înregistrate în ultimii ani în domeniul cooperării economice. Totodată, a subliniat interesul pentru extinderea și diversificarea domeniilor de colaborare, pe măsura potențialului semnificativ existent, prin identificarea de noi oportunități și proiecte de cooperare în domenii de interes comun precum IT, turism, industria auto, aeronautică, naval, infrastructură și material feroviar, industria minieră, energii regenerabile, industria agroalimentară și agricultură.

Ministrul Nasser Bourita a confirmat nivelul excelent al relațiilor bilaterale și, din această perspectivă, a evidențiat că partea marocană consideră România drept un partener strategic. În acest context, a punctat importanța diversificării cooperării bilaterale româno-marocane atât în plan economic, cât și sectorial.

În cadrul întrevederii, cei doi interlocutori au agreat continuarea dialogului privind temele de interes comun pe relația Uniunea Europeană - Maroc, în contextul preluării, de către România, a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.

De asemenea, cele două părți au trecut în revistă evoluțiile regionale, precum și provocările de securitate din Orientul Mijlociu și Nordul Africii, cu accent asupra dosarului Sahara Occidentală. În acest sens, ministrul Teodor Meleșcanu a subliniat că România se pronunță pentru soluționarea pe cale politică a dosarului. Din această perspectivă, România susține eforturile Consiliului de Securitate și ale Secretarului General al ONU, în vederea identificării unei soluții definitive și durabile a conflictului și apreciază eforturile Regatului Maroc în vederea identificării unei soluții a problemei din Sahara. 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice