Centrul de presă

Primirea de către ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a adjunctului Secretarului Ministerului Afacerilor Externe și Comerț din Noua Zeelandă, Jeff Langley, și consultările demnitarului neozeelandez cu secretarul de stat Monica Gheorghiță

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
18.09.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit astăzi, 18 septembrie, pe adjunctul Secretarului Ministerului Afacerilor Externe și Comerț din Noua Zeelandă, Jeff Langley, responsabil cu problematica Australia, Europa, Orientul Mijlociu și Africa, aflat la București pentru o rundă de consultări bilaterale cu Ministerul Afacerilor Externe. Cu acest prilej, șeful diplomației române a evocat colaborarea excelentă în cadrul organizațiilor internaționale, evidențiind totodată sprijinul României pentru dezvoltarea dialogului UE – Noua Zeelandă, pe perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene în semestrul I din 2019.

În cadrul consultărilor cu secretarul de stat pentru afaceri globale bilaterale, Monica Gheorghiță, au fost trecute în revistă stadiul relațiilor bilaterale și perspectivele de consolidare a cooperării româno-neozeelandeze. Oficialul român a subliniat importanța acordată de România intensificării dialogului politic la nivel înalt și a contactelor între mediile de afaceri, în vederea optimizării colaborării comerciale conform potențialului economic al celor două țări.

De asemenea, cei doi oficiali au avut un dialog privind statele mici insulare din Pacific, relevând preocuparea comună pentru modul în care acestea sunt afectate de schimbările climatice și criminalitatea transnațională. În context, secretarul de stat român a reiterat angajamentul pe termen lung al României față de aprofundarea cooperării cu aceste state, exprimându-și aprecierea pentru procesul de coordonare inițiat cu Noua Zeelandă în acest domeniu. 

Consultările au prilejuit un schimb aprofundat de opinii pe problematici regionale și internaționale de interes comun, precum prioritățile Președinției române a Consiliului UE, provocările generate de Brexit și viitorul Uniunii Europene, inițiativele NATO și UE în domeniul apărării, evoluțiile de securitate și politică externă din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest și spațiul Asia-Pacific.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice