Centrul de presă

Primirea de către secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a parlamentarului olandez Anne Mulder

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
01.10.2018

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, l-a primit astăzi, 1 octombrie 2018, pe parlamentarul olandez Anne Mulder, purtător de cuvânt pe afaceri europene al grupului liberal (VVD) din Camera Deputaților a Regatului Țărilor de Jos.

Vizita s-a înscris în tendința de dinamizare a dialogului bilateral româno-olandez din acest an și confirmă nivelul ascendent al relațiilor diplomatice, inclusiv în contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019.

Ambii oficiali au exprimat satisfacție pentru calendarul dens de contacte la nivel înalt din acest an, care a avut ca reper vizita Prim-ministrului Olandei, Mark Rutte, în România, în data de 12 septembrie.

Demnitarul român a salutat evoluția relațiilor bilaterale, marcată de creșterea volumului schimburilor comerciale și extinderea activității firmelor olandeze în România, Regatul Țărilor de Jos situând-se pe primul loc în topul investitorilor în țara noastră.

Discuțiile au prilejuit și un schimb de opinii privind viitorul Europei, Brexit, spațiul Schengen și evoluțiile din zona Balcanilor de Vest. Secretarul de stat George Ciamba a arătat că Președinția română a Consiliului UE va acorda o atenție deosebită organizării Summitului de la Sibiu care va constitui un reper în ceea ce privește viitorul UE, mai ales în contextul provocărilor actuale cu care se confruntă blocul comunitar.

A fost abordată și tema extinderii UE, context în care oficialul român a precizat că România susține rolul pozitiv al acestei politici, prin investiția pe care o aduce la consolidarea păcii, securității, prosperității și stabilității UE. Astfel, regiunea Balcanilor de Vest și Parteneriatul Estic vor beneficia de o atenție specială din partea Președinției României a Consiliului UE.

Cu privire la problematica de securitate, cei doi oficiali au punctat interesele comune în regiunea extinsă a Mării Negre și abordarea similară privind rolul NATO și relația transatlantică.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice