Centrul de presă

Întrevederea secretarului de stat Maria Magdalena Grigore cu ministrul afacerilor externe al Turkmenistanului, Rașid Meredov, și participarea la reuniunea cvadrilaterală privind Coridorul de Transport al Mărfurilor „Marea Neagră– Marea Caspică”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
25.10.2018

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a participat, în calitate de șef de delegație a părții române, la reuniunea cvadrilaterală pe tema înființării Coridorului de Transport al Mărfurilor „Marea Neagră– Marea Caspică”, desfășurată la Așhabad, în perioada 24-25 octombrie 2018.

Proiectul reprezintă inițiativa comună a României și Turkmenistanului, care au invitat Georgia și Republica Azerbaidjan să li se alăture. Coridorul implică crearea, în perspectivă, a unei rute de transport intermodal, maritim/fluvial şi rutier/feroviar, între Europa Centrală și de Nord, Caucazul de Sud și Asia Centrală, cu posibilitatea extinderii către regiunea Asia-Pacific.

În marja reuniunii cvadrilaterale, secretarul de stat Maria Magdalena Grigore a avut o întrevedere cu vice Prim-ministrul, ministrul afacerilor externe din Turkmenistan, Rașid Meredov. Cu această ocazie, a fost trecut în revistă stadiul actual al agendei bilaterale, inclusiv componenta de cooperare dintre UE și Turkmenistan. În acest context, oficialul român a reiterat interesul României pentru dezvoltarea relațiilor cu Turkmenistan, cu accent pe componentele de transport, energie și educație. În cadrul discuției a fost convenit calendarul evenimentelor viitoare de pe agenda bilaterală, prioritară fiind organizarea, în cursul lunii martie 2019, a reuniunii miniștrilor afacerilor externe din România, Turkmenistan, Georgia și Republica Azerbaidjan pe tema înființării Coridorului de transport mărfuri Marea - Neagră Marea Caspică și adoptarea, în format cvadrilateral, a Declarației politice privind acest proiect.

Reuniunea a fost deschisă de către vice-ministrul afacerilor externe din Turkmenistan, Vepa Hadjiev, și secretarul de stat Maria Magdalena Grigore. La reuniunea de la Așhabad au participat reprezentanți ai autorităților cu responsabilități în domeniu din Republica Azerbaidjan, Georgia, România și Turkmenistan. Aceștia au purtat discuții în vederea inventarierii aspectelor tehnice relevante pentru edificarea proiectului. În perspectiva realizării Coridorului, participanții au evidențiat contiguitatea geografică a celor patru țări menționate, precum și facilitățile oferite de porturile Constanţa (România), Batumi, Poti (Georgia), Baku (Azerbaidjan) și Turkmenbaşi (Turkmenistan) şi a conexiunii directe între portul Constanţa şi fluviul Dunărea (prin canalul Dunăre-Marea Neagră) şi, ulterior, a cursurilor de apă şi a canalelor interne de pe continentul european, cu accesarea Europei Centrale şi de Nord.

În intervenția sa, Maria Magdalena Grigore a reiterat interesul părții române pentru Coridor, având în vedere avantajele pe care le-ar putea oferi această variantă de transport, precum costurile reduse şi timpul scurt de ajungere a mărfurilor la destinație. 

Demnitarul român a evidențiat premisele favorabile dezvoltării proiectului Coridorului de transport, în contextul adoptării de către Uniunea Europeană, la 15 octombrie 2018, a Strategiei UE privind conectivitatea între Europa și Asia, care vizează nemijlocit cele patru state,  în virtutea poziției lor geografice, inclusiv inițiativa acestora de a conecta țărmurile Mării Negre și Mării Caspice.

La reuniune a participat și Șeful Biroului de legătură al UE în Turkmenistan, Lubomir Frebort, care a transmis un mesaj de susținere, din partea UE. În context, reprezentanții tuturor statelor participante la reuniune au transmis invitația ca UE să devină parte a acestui Proiect.

Un alt aspect relevant este reprezentat de faptul că participanții au agreat ca în luna martie 2019 să fie organizată o reuniune ministerială în vederea semnării unei Declarații politice a miniștrilor de externe privind Coridorul de transport mărfuri Marea - Neagră Marea Caspică.

Delegația română a inclus reprezentanți din partea Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Transporturilor prin Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă S.A. și Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile S.A, Agenția Națională de Administrare Fiscală.