Centrul de presă

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, Melania Gabriela Ciot, la deschiderea conferinței „1918 and the Remaking of Central-Eastern Europe”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
22.11.2018

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania Gabriela Ciot, a participat joi, 22 noiembrie, la deschiderea conferinței internaționale „1918 and the Remaking of Central-Eastern Europe”, organizată în perioada 22-24 noiembrie de Ministerul Afacerilor Externe și de Facultatea de Istorie a Universității București.

“La nivel uman, Primul Război Mondial, a fost în primul rând o dramă multiplă: a soldaților de pe fronturile de luptă, a familiilor rămase acasă în așteptarea lor, a decidenților militari și politici nevoiți să ia măsuri în spirit strategic și utilitarist. Războiul, clasic sau în formele sale hibride, este o dramă care trebuie evitată. Lecțiile Primului Război Mondial ar trebui să fie mai ales despre conștientizarea prețului plătit pentru menținerea sau redobândirea păcii și despre concilierea istorică; doar înțelegând aceste lecții putem aduce omagiul cuvenit tuturor celor care și-au pierdut viața în această confruntare.„

Conform declarației secretarului de stat, participarea României la Primul Război Mondial este sinonimă în memoria colectivă a românilor cu lupta pentru atingerea idealului statului național unitar. Acest ideal a devenit realitate prin sacrificiul eroilor români și a fost concretizat de-a lungul anului 1918 prin actele de voință ale românilor din teritoriile care anunță unirea cu Țara. Aşa cum Marea Unire de la 1918 a reprezentat un punct crucial în istoria românilor, astăzi România se află într-un moment important pentru evoluția sa modernă. Exercitarea Președinției Consiliului UE în prima jumătate a anului 2019 va da măsură viziunii, ambiției și expertizei europene a României.
 

Informaţii suplimentare:

Ministerul Afacerilor Externe a inițiat în 2014 un program multianual de acțiuni pentru marcarea Centenarului Primului Război Mondial. În cadrul acestuia au fost organizate, în colaborare cu Facultatea de Istorie a Universității București, conferințele ”The Road to the «Unwanted» War of 1914” (9-11 octombrie 2014) și „1918 and the Remaking of Central-Eastern Europe” (22-24 noiembrie 2018).

Conferința se desfășoară în cadrul programului de marcare a Centenarului Primului Război Mondial și al Marii Uniri aprobat de Comitetul Interguvernamental pentru Centenar, cu participarea a 25 de specialiști din România, Italia, Marea Britanie, Germania, Polonia, R. Cehă, Ungaria, Bulgaria, R. Moldova și Rusi

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice