Centrul de presă

Vizita ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, în Republica India

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
26.11.2018

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a efectuat, la data de 26 noiembrie 2018, o vizită oficială în Republica India. Cu acest prilej, șeful diplomației române a avut o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Republicii India, Sushma Swaraj.

Cei doi miniștri de externe au trecut în revistă stadiul relațiilor bilaterale, remarcând cursul ascendent al dialogului politico-diplomatic, cooperarea foarte bună în cadrul forurilor internaționale, precum și tendința vizibilă de revigorare a schimburilor comerciale bilaterale.

Teodor Meleșcanu a subliniat interesul României pentru consolidarea Parteneriatului Extins cu Republica India (încheiat la 8 martie 2013) prin impulsionarea cooperării pe multiple paliere: comerț și investiții, transport aerian și maritim, apărare și industria de apărare, educație, cultură, sănătate. A încurajat participarea companiilor din India la realizarea proiectelor aprobate de guvernul român pentru a fi implementate în regim de parteneriat public-privat. A reliefat importanța ridicării nivelului consultărilor politice și a continuării dialogului pe teme legate de schimburile comerciale și investiții prin contacte la nivelul miniștrilor de resort. De asemenea, a prezentat succint principalele obiective ale viitoarei Președinții a României la Consiliul UE și a exprimat disponibilitatea de a promova, pe parcursul acesteia, aprofundarea cooperării dintre Uniunea Europeană și Republica India.

Programul vizitei ministrului român al afacerilor externe în India a inclus şi o întrevedere cu adjunctul consilierului pentru securitate națională al premierului Pankaj Saran, în cadrul căreia au fost abordate aspecte ale evoluțiilor internaționale și regionale. De asemenea, șeful diplomației române a susținut, în cadrul unei conferințe organizate la Observer Research Foundation – unul dintre cele mai importante think-tank-uri din India – o alocuțiune privind agenda României referitoare la conectivitatea între Europa și Asia.


Informații suplimentare:

Vizita ministrului afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, în India, a avut loc în contextul marcării, în 2018, a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice (la 14 decembrie 1948) și a 5 ani de la încheierea Parteneriatului Extins între România și Republica India. De asemenea, în perioada 18-20 septembrie 2018, a fost organizată vizita în România a vice-președintelui Republicii India, Venkaiah M. Naidu.

Observer Research Foundation este unul dintre cele mai importante think-tank-uri din Asia, care reunește intelectuali, cercetători, factori de decizie politică, oameni de afaceri, instituții și actori ai societății civile din India. Observer Research Foundation organizează importante forumuri pe teme de relații externe și securitate  internațională, precum Raisina Dialogue, având ca parteneri Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Apărării din India, Banca Mondială, Microsoft, Universitatea Delhi, ambasadele SUA, Japoniei, Germaniei și Suediei în India.         

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice