Centrul de presă

Primirea de către Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe, a ambasadorului Turkmenistanului în România, Shohrat Jumayev, în vizita de rămas bun

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
07.01.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, l-a primit astăzi, 7 ianuarie 2019, pe ambasadorul Turkmenistanului în România, Shohrat Jumayev, în vizită de rămas bun.

Demnitarul român l-a felicitat pe ambasador pentru îndeplinirea cu succes, pe durata a peste opt ani, a mandatului său în România și buna cunoaștere a limbii române, evidențiind că, prin activitatea depusă, acesta a contribuit la dezvoltarea și amplificarea relației bilaterale pe multiple planuri.

Cei doi interlocutori au avut un schimb de opinii asupra evoluției pozitive de ansamblu a relației bilaterale, cu evidențierea principalelor evenimente, propuse a fi organizate anul viitor, cu aportul celor două părți, la nivel bilateral, regional și în cadrul UE.

Ministrul Teodor Meleșcanu a evidențiat că Turkmenistanul continuă să fie un partener important al României în Asia Centrală. De asemenea, a subliniat importanța consolidării cooperării bilaterale în domeniul conectivității între România și Turkmenistan, inclusiv prin valorificarea oportunităților existente în plan regional. În context, a arătat interesul României pentru transpunerea în realitate a proiectului Coridorului de transport mărfuri Marea Neagră-Marea Caspică.

Demnitarul român a salutat interesul tinerilor turkmeni de a alege pentru formarea profesională instituțiile de învățământ superior din România, arătând că deja există o tradiție a cooperării în acest domeniu, consolidată inclusiv prin aportul ambasadorului turkmen.

Din perspectiva exercitării de către România a Președinției Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, ministrul Teodor Meleșcanu a evidențiat oportunitățile sporite de creștere a interacțiunii între cele două state în cadrul UE.

În finalul întrevederii, șeful diplomației române i-a urat succes ambasadorului turkmen în activitatea sa viitoare.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice