Centrul de presă

Cooperare România-Canada în misiunile de menținere a păcii ONU 31 ianuarie 2019 – București

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
31.01.2019

Urmare a dialogului productiv început în decembrie 2018, cu prilejul participării la reuniunea ministerială NATO, ministrul român și cel canadian ai afacerilor externe, Teodor Meleșcanu și Chrystia Freeland, au anunțat astăzi că România va participa cu elicoptere de transport în cadrul misiunii multidimensionale integrate ONU de stabilizare din Republica Mali (MINUSMA), ulterior încheierii desfășurării forțelor canadiene în Gao, în 2019.

Operațiunile de pace ale Organizației Națiunilor Unite (ONU) oferă sprijin crucial țărilor aflate în criză, promovează soluții politice pentru reconciliere și coeziune socială și creează, totodată, condiții pentru o pace durabilă și incluzivă. Prin susținerea lor față de MINUSMA și prin alte contribuții în Mali și în Sahel, România și Canada susțin poporul malian în eforturile sale vizând menținerea păcii și o dezvoltare durabilă.

Angajamentul României de a înlocui Canada constituie un exemplu al continuității strânsei cooperări dintre aliații NATO în direcția oferirii de capacități esențiale Organizației Națiunilor Unite, în conformitate cu abordarea ”smart-pledging”, prin care se asigură concordanța dintre resursele angajate de statele contribuitoare și nevoile reale din teren.

Canada și România salută curajul și determinarea civililor, militarilor și polițiștilor care participă la misiunea MINUSMA și își exprimă satisfacția că pot contribui la această misiune.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice