Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu ministrul justiției din Regatul Maroc, Mohamed Aujjar

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
11.03.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 11 martie 2019, o întrevedere cu ministrul justiției din Regatul Maroc, Mohamed Aujjar, aflat în vizită oficială în România, la invitația ministrului justiției, Tudorel Toader.

Ministrul Teodor Meleșcanu l-a felicitat pe oaspetele marocan pentru progresele înregistrate de Regatul Maroc în domeniul juridic și a apreciat oportunitatea schimburilor de expertiză și colaborarea cu Ministerul Justiției din România. 

Discuțiile au prilejuit o trecere în revistă a stadiului și perspectivelor dialogului politic bilateral, aflat la un nivel excelent. Maroc este un partener major al României și al UE, din punct de vedere politic, economic, pe line de educație și cultură.

Șeful diplomației române a apreciat contribuțiile importante ale Marocului în promovarea toleranței, prevenirea extremismului violent, combaterea migrației ilegale și a terorismului în Vecinătatea Sudică a Mediteranei, ca partener al Uniunii Europene. Totodată, ministrul Teodor Meleșcanu s-a referit și la importanța colaborării româno-marocane în cadrul ONU.

Demnitarul român a subliniat prioritatea impulsionării dialogului politic și extinderii cooperării dintre România și Regatul Maroc, cu o componentă economică importantă, care poate fi accelerată în scopul amplificării schimburilor comerciale bilaterale și intensificării investițiilor reciproce.

Ministrul Aujjar a prezentat oportunitățile oferite de economia emergentă din Maroc, precum și posibilitatea de cooperare între sectoarele private din cele două țări, prin intermediul patronatelor sectoriale.

Au fost abordate, totodată, aspecte de interes ale agendei regionale și globale, context în care șeful diplomației române a reiterat determinarea României de a participa, inclusiv din perspectiva deținerii actualei Președinții a Consiliului Uniunii Europene, pe durata semestrului I 2019, la eforturile de amplificare a cooperării între UE și țările din Africa de Nord.

Demnitarul marocan a confirmat tendința ascendentă a relațiilor tradiționale și de prietenie româno-marocane, care traversează o etapă de aprofundare și diversificare a cooperării sectoriale în domenii de interes reciproc, cum este cel juridic.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice