Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu Președintele Adunării Republicii Macedonia de Nord, Talat Xhaferi

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
12.03.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a avut astăzi, 12 martie 2019, o întrevedere cu Președintele Adunării Republicii Macedonia de Nord, Talat Xhaferi, aflat în România la invitația Președintelui Senatului, în contextul votului din Senat pentru ratificarea Protocolului de aderare a Republicii Macedonia de Nord la NATO. Votul Senatului, din 13 martie 2019, va încheia procesul de aprobare a legii de ratificare a Protocolului în Parlamentul României, după votul în unanimitate a proiectului de lege de către Camera Deputaților, la 27 februarie 2019.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au realizat o scurtă trecere în revistă a relațiilor bilaterale și au salutat dinamizarea dialogului bilateral din ultima perioadă, inclusiv pe linie parlamentară. 

Ministrul Teodor Meleşcanu a adresat felicitări pentru maturitatea politică demonstrată de Parlamentul de la Skopje prin votarea Legii de modificare a Constituției țării, la 11 ianuarie 2019 și pentru progresele realizate în ultimul an, care au contribuit la semnarea Protocolului de aderare la NATO a Republicii Macedonia de Nord, la 6 februarie 2019.

Ministrul Teodor Meleșcanu a reiterat sprijinul României pentru parcursul european al Republicii Macedonia de Nord și a transmis susţinerea părții române pentru implementarea agendei de reforme necesare care să permită obținerea unei decizii de lansare a negocierilor de aderare, pe durata mandatului Președinției României la Consiliul UE, în linie cu concluziile Consiliului UE din iunie 2018.

Șeful diplomaţiei române a adresat, totodată, mulțumiri pentru ratificarea recentă, în Adunarea Republicii Macedonia de Nord, a Acordului bilateral privind cooperarea în domeniile culturii şi educaţiei, care are potențialul de a contribui la aprofundarea colaborării dintre cele două state.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice