Centrul de presă

Primirea de către ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a ambasadorului agreat al Republicii Populare Chineze, Jiang Yu, cu ocazia prezentării copiilor scrisorilor deacreditare

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
19.03.2019

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, a primit astăzi, 19 martie 2019, pe ambasadorul agreat al Republicii Populare Chineze, JIang Yu, cu ocazia prezentării copiilor scrisorilor de acreditare.

Demnitarul român a exprimat satisfacția pentru caracterul dinamic al relațiilor dintre România și R. P. Chineză, care în anul 2019 sărbătoresc 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice și 15 ani de la stabilirea Parteneriatului Amplu de Prietenie și Cooperare.

În context, a fost exprimat interesul pentru intensificarea dialogului politic, atât la nivel înalt, cât și pe linia ministerelor afacerilor externe din cele două state, precum și pentru marcarea evenimentelor aniversare, în ambele state, printr-o suită de evenimente de diplomație publică.

Discuțiile au prilejuit trecerea în revistă a cadrului juridic bilateral între România și R. P. Chineză, aspecte ale unor proiecte de cooperare sectorială bilaterală sau asumate de România în formatul de cooperare 16+1 / Europa Centrală și de Est – R. P. Chineză, precum și modalități de impulsionare a schimburilor inter-umane, inclusiv pe linie de turism, tineret, relații directe între universități, inovare și dezvoltare tehnologică.

Ambii oficiali au fost de acord cu privire la oportunitățile de intensificare și dezvoltare a schimburilor comerciale bilaterale, încurajând totodată, dialogul la nivel local, între autoritățile din cele două state și, respectiv, la nivelul mediilor de afaceri, precum și participarea activă la misiuni economice, târguri și expoziții internaționale tematice, pe ambele sensuri.

Întrevederea a prilejuit o evaluare de ansamblu a relațiilor UE-China, inclusiv din perspectiva mandatului Președinției României a Consiliului Uniunii Europene în semestrul I 2019.

Totodată, în cadrul întrevederii au fost discutate aspecte ale cooperării dintre cele două state la nivelul ONU, inclusiv în ceea ce privește susținerea reciprocă de candidaturi.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice