Centrul de presă

Vizita secretarului de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță, în Republica Socialistă Vietnam

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
14.05.2019

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiță, efectuează, în perioada 13-17 mai 2019, o vizită de lucru în Republica Socialistă Vietnam. Cu acest prilej, la 14 mai 2019, a avut loc, la Hanoi, o rundă de consultări politico-diplomatice cu vice-ministrul pentru Europa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe vietnamez, To Anh Dung.

Discuțiile au vizat principalele problematici ale agendei bilaterale, cu accent pe componenta economică și cooperarea sectorială.

Demnitarul român a evocat angajamentele pe linie economică asumate de cele două părți cu prilejul vizitei la București, în aprilie 2019, a prim-ministrului Nguyen Xuan Phuc, precum organizarea, în acest an, a următoarei sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale. De asemenea, a evidențiat condițiile propice implementării înțelegerilor de cooperare semnate între companii românești și vietnameze cu ocazia forumului economic, desfășurat în contextul recentei vizite oficiale a premierului vietnamez. 

Cooperarea în domeniul muncii și justiției sociale a reprezentat un element important al agendei discuțiilor. În acest context, partea română s-a referit la importanța valorificării cadrului legislativ existent pentru gestionarea eficientă a migrației lucrătorilor între cele două state.

De asemenea, secretarul de stat Monica Gheorghiță a subliniat interesul României pentru certificarea, în cel mai scurt timp posibil, a exporturilor românești de produse de origine animală pe piața vietnameză, încurajând în acest sens utilizarea formatului de cooperare stabilit prin Memorandumul de Înțelegere în domeniul agriculturii, sănătății animale și siguranței alimentare, semnat în aprilie 2019.

Totodată, cei doi demnitari au abordat aspecte de actualitate referitoare la cooperarea UE-Vietnam, cu accent asupra calendarului de semnare a Acordului de Liber Schimb și a Acordului privind Protecția Investițiilor UE-Vietnam, dialogul în cadrul ASEM și sprijinul reciproc pentru candidaturile celor două țări la diferite organisme ONU.

Programul vizitei a inclus și o întrevedere cu ministrul adjunct al agriculturii și dezvoltării rurale, Tran Thanh Nam, care a prilejuit un schimb de opinii cu privire la modalitățile de intensificare a cooperării bilaterale în domeniu, pe linie guvernamentală, precum și la nivelul mediilor de afaceri specializate din cele două state. 

Secretarul de stat Monica Gheorghiță a avut o întrevedere separată cu prim-ministrul Nguyen Xuan Phuc, în continuarea vizitei înaltului demnitar la București. Au fost trecute în revistă aspectele cooperării sectoriale bilaterale, în pregătirea vizitelor la nivel înalt prilejuite de aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două state la 3 februarie 1950. Șeful executivului vietnamez a adresat mulțumiri părții române pentru sprijinul acordat, în calitate de partener tradițional al Vietnamului și țară deținătoare a Președinției Consiliului UE, în vederea semnării, cât mai curând posibil, a Acordului de Liber Schimb și a Acordului privind Protecția Investițiilor UE – Vietnam. Părțile au evidențiat angajamentul celor două guverne pentru dezvoltarea cooperării multisectoriale și concretizarea rezultatelor vizitei la București a premierului Nguyen Xuan Phuc.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice