Despre ASEM

Obiectivul principal al ASEM îl reprezintă consolidarea relaţiei între cele două regiuni conform principiului respectului reciproc şi al dezvoltării unui parteneriat echilibrat, precum şi promovarea cooperării în vederea realizării unei dezvoltări durabile în plan economic şi social.

Cooperarea se desfăşoară în baza a trei piloni de bază: politic, economic şi cultural. De la iniţierea sa în 1996, ASEM a lansat peste 100 de iniţiative dedicate consolidării cooperării în cadrul celor trei piloni.

Priorităţile, obiectivele şi principiile procesului ASEM au fost înscrise în documentul fundamental “Cadrul de Cooperare Asia-Europa 2000” (AECF 2000).

În prezent discuțiile se concentrează pe stabilirea direcțiilor viitoare de dezvoltare a formatului, în contextul în care în 2016 se aniversează 20 de ani de la crearea ASEM.

Informații suplimentare se pot obține accesând site-ul oficial al procesului de cooperare ASEM, la www.aseminfoboard.org


Organisme principale/Mod de lucru

Discuţiile sunt ghidate de cei trei piloni: politic, economic-financiar, respectiv cultural, social şi intelectual. Reuniunile sunt pregătite de 4 coordonatori regionali: Preşedinţia UE, Serviciul European de Acţiune Externă şi două state asiatice, prin rotaţie.

ASEM nu are un secretariat permanent, astfel încât întâlnirile coordonatorilor ASEM au un rol central în derularea procesului de cooperare.

În anul 1997 a fost înfiinţată Fundaţia Asia-Europa (Asia-Europe Foundation), cu sediul la Singapore, pentru promovarea cooperării în plan socio-cultural între statele ASEM. Conform prevederilor organizaţiei, MAE a desemnat un Guvernator din partea României la Fundaţia Asia-Europa (ASEF), unicul organism al ASEM, având rolul de promovare a dialogului bi-regional în baza principiului „people to people”, în domeniile schimburilor culturale, intelectuale şi media, cu accent pe încurajarea evoluţiilor democratice şi a respectării drepturilor omului.