Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarații de presă comune

Vorbitor: 
Teodor Meleșcanu, ministrul afacerilor externe și ministrul în exercițiu pentru Europa și afaceri externe al Republicii Albania, Gent Cakaj
Data: 
10.06.2019
Locaţia: 
Bucureşti, sediul MAE

Bună dimineața, vă mulțumesc pentru prezență și vreau să vă spun de la bun început că sunt bucuros să îl primesc la București pe omologul meu albanez, ministrul în exercițiu domnule Cakaj, cu ocazia vizitei pe care o efectuează în România. Este un moment important în re-energizarea relațiilor dintre România și Albania și în același timp aș vrea să precizez că este prima vizită a unui ministru albanez în România din ultimii zece ani. Vă mulțumesc foarte mult pentru prezența dumneavoastră!

Având în vedere prioritatea pe care noi am acordat-o regiunii Balcanilor de Vest de către Președinția română a Consiliului Uniunii Europene, precum și eforturile recente de consolidare a relațiilor bilaterale, convorbirile de astăzi, în realitate ne-au oferit o excelentă oportunitate pentru a discuta modalitățile de dezvoltare a cooperării la nivel politic și sectorial, precum și despre obiectivul Albaniei de a începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană.  

Am salutat, de asemenea, buna cooperare a țărilor noastre în cadrul NATO, ținând cont de faptul că securitatea în regiunea noastră este indivizibilă, avem interese comune de securitate în regiunea din care facem parte și susținem împreună politica porților deschise și în ceea ce privește Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

L-am felicitat pe domnul ministru pentru progresele țării sale, care au fost evidențiate de Comisia Europeană în raportul său publicat la 29 mai 2019, care conține o recomandare expresă referitoare la deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Albania, o recomandare pe care România o susține ferm și o va promova în continuare și în cadrul Consiliului European. Această recomandare, de fapt, este o recunoaștere a reformelor tangibile făcute de către Albania despre care am și discutat în detaliu astăzi.

Am reconfirmat omologului meu susținerea fermă a României pentru parcursul european al țării sale și am încurajat autoritățile albaneze să continue procesul de reformă, nu numai în contextul realizării obiectivului aderării la Uniunea Europeană, ci mai ales pentru efectele sale benefice pentru economia țării și pentru bunăstarea populației. Am subliniat importanța reluării dialogului politic intern, important pentru stabilitatea țării și pentru buna organizare a alegerilor locale.

După cum cunoașteți, Balcanii de Vest reprezintă o prioritate pentru Președinția română a Consiliului Uniunii Europene. Ne dorim în continuare ca toată regiunea să progreseze în drumul spre Uniune Europeană, pe baza principiilor meritelor proprii și îndeplinirii criteriilor de aderare, în contextul angajamentului nostru pentru sprijinirea în continuare a politicii de extindere a Uniunii Europene, care este în realitate un catalizator al transformărilor democratice și al stabilității și prosperității în regiunea Europei de Sud-Est.

Am reiterat de asemenea, disponibilitatea deplină a României de a acorda asistență tehnică Tiranei în procesul de aderare la Uniunea Europeană, în domeniile de interes, pornind de la propria experiență a României în acest domeniu.

În cadrul întrevederii noastre de astăzi, am decis, de comun acord, să intensificăm și colaborarea sectorială atât în domeniul politico-diplomatic, cât și în noi domenii de cooperare sectorială, care să substanţieze și  să dea cât mai multă perspectivă relațiilor noastre bilaterale.

Am salutat faptul că relaţiile economice bilaterale sunt în continuă creștere, deși ca să fiu sincer, sunt departe de potențialul economic pe care îl au ambele noastre țări și am agreat împreună continuarea măsurilor de extindere și de stimulare a comerțului și a cooperării economice dar și a colaborării tehnice, a măsurilor în domeniul culturii și științific.

Am salutat desfășurarea celei de-a 9-a sesiuni a Comitetului mixt Interguvernamental România – Republica Albania privind cooperarea tehnică, științifică și economică, împreună cu un forum de afaceri bilateral în noiembrie anul trecut, la Tirana și am discutat astăzi în întâlnirea noastră despre organizarea celei de-a 10-a sesiuni a acestui comitet, la finele anului 2019, la București. 

L-am informat pe domnul ministru de asemenea, că avem în vedere în cadrul lunii iulie și sprijinirea unui forum de afaceri între Camera de Comerț și Industrie din România și din Albania. Am discutat și despre cooperarea noastră în domeniul apărării, educației, culturii, științei, precum și elemente referitoare la actualizarea cadrului juridic bilateral dintre România și Albania.Îi mulțumesc încă o dată domnului ministru în exercițiu, domnul Cakaj pentru vizită şi pentru discuțiile foarte deschise și constructive. Vă asigur că România va rămâne acelaşi prieten şi susţinător ferm şi activ pentru obiectivul european al Republicii Albania, vă mulțumesc!

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice