Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarația ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, din cadrul conferinței de presă comune cu ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicolae Popescu

Data: 
01.07.2019

Ne-am bucurat, într-un mod deosebit, să îl primim astăzi, la București, pe domnul ministru Nicolae Popescu, aflat la prima sa vizită în România de la preluarea mandatului. Îi mulțumesc că a răspuns prompt invitației pe care i-am adresat-o de a efectua această vizită și îi transmit, pe această cale, cele mai bune urări de succes în activitatea pe care o va desfășura pe viitor.

Îl asigur, o dată în plus, pe domnul ministru Popescu, de deplina mea deschidere și a Ministerului Afacerilor Externe pentru o excelentă colaborare, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Totodată, aș vrea să subliniez faptul că apreciem în mod deosebit vizita Prim-ministrului doamna Maia Sandu de a efectua prima vizită de la preluarea mandatului în România. O așteptăm pe doamna  Prim-ministru mâine la București și am convingerea că vizita  Domniei sale va fi o excelentă  ocazie pentru a discuta proiectele concrete de reformă și de dezvoltare a Republicii Moldova.

Am avut astăzi o discuție sinceră și de substanță cu domnul ministru Nicolae Popescu.

În primul rând, am discutat despre consolidarea relației noastre bilaterale speciale. Am confirmat interesul major pentru avansarea agendei bilaterale de cooperare şi mă bucur că am  avut și susținerea domnului ministru Popescu în acest sens.

Am subliniat încă o dată importanța angajamentului clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementării proiectelor bilaterale strategice. Vom impulsiona proiectele de interconectare în domeniul energetic. Am convenit, de asemenea, să identificăm, din multitudinea de proiecte de cooperare pe care le avem, pe cele mai importante, pe cele prioritare pentru Republica Moldova și care să conducă cu adevărat la o conectare ireversibilă a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană prin intermediul României cu un impact direct asupra calității vieții oamenilor.

În plus, îmi face plăcere să vă  anunț că l-am invitat pe domnul ministru Nicolae Popescu să participe în calitate de invitat la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române din această toamnă.

Totodată, am discutat  și despre relevanța majoră acordată de România reglementării conflictului din regiunea transnistreană, cu respectarea integrității teritoriale şi a suveranităţii Republicii Moldova și, mai ales, cu neafectarea vectorului său pro-european.   

Obiectivul strategic al României în relația cu Republica Moldova rămâne cel de susținere fermă și activă a agendei europene. Am salutat asigurările domnului ministru Nicolae Popescu în privința angajamentului noului Guvern de la Chișinău de a îndeplini toate prevederile din  Acordul de Asociere încheiat cu Uniune Europeană și de a continua reformele. Sprijinim în cel mai înalt grad acest deziderat, atât în plan bilateral, cât și la nivelul Uniunii Europene și în coordonare cu ceilalţi parteneri.

Avem în vedere furnizarea de expertiză pe teme care privesc agenda europeană, mai ales că România, la finalizarea Preşedinţiei Consiliului UE, se află într-o poziţie foarte favorabilă pentru a împărtăși cu  Republica Moldova experiențele acumulate în ultimele şase luni. De asemenea, România va susţine importanţa redeschiderii liniilor de finanţare din partea UE pentru Republicii Moldova, în coordonare cu partenerii noştri europeni şi instituţiile de la Bruxelles.  

I-am spus domnului ministru că demersurile României în sprijinul Republicii Moldova au în vedere informarea și consultarea corespunzătoare şi permanentă cu partenerii europeni  și euro-atlantici, în scopul creșterii coerenței acțiunilor comune și  a maximizării eforturilor și acțiunilor în sprijinul Chișinăului.

Îi mulțumesc încă o dată domnului ministru Nicolae Popescu pentru discuțiile constructive pe care le-am avut astăzi și vă invit să vă prezentați declarația de presă. Mulțumesc mult.