Centrul de presă

Deschiderea oficială de către secretarul de stat pentru relații bilaterale și afaceri economice în spațiul global, Monica Gheorghiță, a celei de-a XXVI-a ediţii a Cursurilor internaţionale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomaţi

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
20.07.2019

Secretarul de stat pentru relații bilaterale și afaceri economice în spațiul global, Monica Gheorghiță, a inaugurat astăzi, 20 iulie 2019, cea de-a XXVI-a ediţie a Cursurilor internaţionale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomaţi. Tema din acest an este ”Diplomacy and leadership: what role for EU in the 21st Century?”.

Deschiderea oficială a cursurilor a avut loc în prezenţa autorităţilor locale, îÎn cadrul ceremoniei Te Deum dedicată omagierii memoriei marelui diplomat şi om politic român Nicolae Titulescu. Ceremonia a fost organizată la Biserica „Sfântul Nicolae” din Șcheii Braşovului. Acţiunea a continuat cu un mesaj adresat de secretarul de stat Monica Gheorghiță celor 60 de tineri diplomați participanţi la cursuri, provenind din 40 de ţări, alături de care s-au aflat șefi ai misiunilor diplomatice acreditate la București reprezentate la această activitate.  

Demnitarul român a subliniat importanţa acțiunilor de diplomație publică și culturală, printre care se numără și Cursurile internaţionale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomaţi, arătând că acestea trebuie să ocupe un rol central în cadrul politicii externe, având în vedere provocările complexe cu care se confruntă scena globală şi spaţiul european: „Cultura este un instrument de putere necoercitivă, catalizator de menținere a păcii, stabilității și reconcilierii și un motor al dezvoltării socio-economice și umane durabile”, a precizat secretarul de stat Monica Gheorghiță.

Referindu-se la tema centrală a cursurilor, secretarul de stat a reliefat relevanţa acesteia din perspectiva viziunii strategice promovate de marele diplomat român Nicolae Titulescu, care şi-a dedicat întreaga activitate diplomatică menţinerii păcii și stabilității și încurajării cooperării pe continentul european.

Secretarul de stat a arătat totodată că România, în calitate de stat membru al UE şi NATO, continuă să urmeze această tradiţie, fiind un susţinător activ al valorilor şi principiilor care se află la baza proiectului european: democraţia, statul de drept, respectul pentru drepturile omului. În acest context, demnitarul român a evidențiat parcursul european al României și reușitele sale în ultimii 30 de ani – între care obținerea statutului de stat membru al NATO și UE și încheierea Parteneriatului Strategic cu SUA - rolul și contribuția statului român în cadrul celor două structuri euro-atlantice, importanța extinderii UE și NATO, rezultatele României în timpul deținerii Președinției Consiliului UE, precum și noile provocări globale pentru care diplomația actuală trebuie să găsească soluții în permanență.

Secretarul de stat şi-a încheiat alocuțiunea exprimându-și încrederea că aceste cursuri vor genera o varietate de opinii şi idei care vor contribui la conturarea unei viziuni pe termen lung a viitorului european, precum şi la crearea unei punţi între generaţiile de diplomaţi şi între culturi din întreaga lume.

 

Informaţii suplimentare:

Programul de diplomaţie publică Cursurile internaţionale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomaţi, iniţiat de Ministerul Afacerilor Externe, a debutat în 1991 și reprezintă, în plan simbolic, perpetuarea tradiţiei de cinstire a memoriei marelui om de stat, diplomatului, personalităţii de prim rang a scenei internaţionale care a fost Nicolae Titulescu.

Ajuns, în acest an, la un prag de maturizare prin organizarea celei de-a XXVI-a ediţii, programul se înscrie în seria momentelor de referinţă privind activitatea ministerului, care reflectă evoluţiile din politica externă a ţării şi, nu în ultimul rând, din societatea românească.

Cursurile contribuie la dezvoltarea cunoştinţelor în sfera relaţiilor internaţionale şi a diplomaţiei, dar şi la aprofundarea anumitor cunoştinţe specifice privind cultura, tradiţiile şi politica externă din spaţiul românesc. Până acum, peste 650 de tineri diplomaţi, mare parte dintre aceştia străini, au beneficiat de acest program de pregătire, iar anul acesta, s-au alăturat încă 60 de diplomaţi străini şi români.