Informaţii de călătorie

Ebola - Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională (USPII) pentru R.D. Congo

Tip: 
Atenţionare de călătorie
Data: 
31.07.2019

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care călătoresc spre Africa Centrală și de Est, în special în zona estică a Republicii Democratice Congo (Kinshasa),că Secretariatul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a organizat, la data de 24 iulie 2019, o sesiune de informare pentru statele sale membre, cu privire la declararea epidemiei de EBOLA din R.D. Congo drept USPII – Urgență de Sănătate Publică de Importanță Internațională, definită ca atare în cadrul Regulamentului Sanitar Internațional (RSI) - 2005. Oficialii OMS au subliniat că, momentan, nu s-a recomandat închiderea frontierelor, restricționarea zborurilor sau a schimburilor comerciale și au îndemnat toate statele ca eventualele măsuri luate în plan național să fie bazate pe dovezi științifice, respectiv să informeze OMS cu privire la acestea. În prezent, nu există vaccinuri licenţiate pentru a proteja persoanele împotriva virusului Ebola, pe cale de consecință, orice alte cerinţe privind certificatele de vaccinare pentru Ebola nu constituie o bază rezonabilă pentru limitarea circulaţiei transfrontaliere sau eliberarea vizelor pentru călătorii în / din ţara afectată (R. D. Congo). Orice persoană diagnosticată cu boala determinată de virusul Ebola nu ar trebui să aibă voie să călătorească decât dacă călătoria face parte dintr-o evacuare medicală corespunzătoare. Se impune ca o persoană cu boala determinată de virusul Ebola sau care a fost potenţial expusă virusului într-o zonă afectată de focar (adică un contact) să nu călătorească timp de 21 de zile de la ultima expunere.

Informații actualizate despre situația epidemiei se pot accesa pe site-ul OMS la webpagina https://www.who.int/csr/don/18-july-2019-ebola-drc/en/.

Recomandările OMS privind călătoriile internaționale se regăsesc la pagina de Internet https://www.who.int/ith/who-recommendations-for-international-travel-19july2019/en/.

Pentru cetățenii români care se află, tranzitează sau călătoresc în R. D. Congo se poate solicita asistență consulară lanumerele de telefon ale Ambasadei României în Angola: +244916895720și +244222322234, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de permanență al Ambasadei României la Luanda: +244993133100.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet a Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile https://cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori, precum și http://luanda.mae.ro, http://nairobi.mae.ro,www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.