Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Alexandru Victor Micula la evenimentele de marcare a Zilei naționale a Lituaniei de comemorare a victimelor Holocaustului

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
22.09.2019

Secretarul de stat Alexandru Victor Micula a participat astăzi, 22 septembrie, la Vilnius, la o serie de evenimente de marcare a Zilei naționale a Lituaniei de comemorare a victimelor Holocaustului. În marja prezenței sale la Vilnius, secretarul de stat a participat, în calitate de vorbitor principal, la o masă rotundă organizată de Rețeaua Europeană a Marșului celor Vii pe tema combaterii antisemitismului.

Oficialul român a făcut o prezentare extinsă a eforturilor României de combatere a antisemitismului în plan național și internațional. A subliniat rolul României în calitate de președinție a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) în procesul de negociere și adoptare a definiției de lucru a antisemitismului în anul 2016. Definiția a fost adoptată de 19 țări și reprezintă un instrument care să ghideze  atât cercetătorii și membrii mediului academic, cât și practicienii, precum polițiști sau magistrați și reprezentanții clasei politice în a identifica o acțiune sau un gest antisemit. În context, a amintit despre evoluția cadrului legal din România în acest domeniu, semnalând adoptarea în 2018 a celui mai recent act legislativ - legea specială privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului.

De asemenea, secretarul de stat Alexandru Victor Micula a arătat că pentru autoritățile din România un aspect important în lupta împotriva antisemitismului îl reprezintă completarea inițiativelor și proiectelor actuale cu instrumente noi în domeniul educației civice.

România a urmărit ca efortul de luptă împotriva antisemitismului să fie reflectat și în acțiunile la nivel european, fiind un dosar relevant în exercitarea mandatului Președinției române a Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, încadrat la cel de-al patrulea pilon al priorităților Președinției, Europa valorilor comune.

În intervenția sa, secretarul de stat Alexandru Victor Micula a arătat că asumarea de către Președinția română a Consiliului UE a unei declarații în iunie 2019 prin care Guvernul român își reafirmă angajamentul de a susține și de a contribui la inițiativele ce urmăresc gestionarea amenințărilor cu care se confruntă membrii comunităților evreiești în prezent a constituit contribuția concretă a României la efortul european de luptă împotriva antisemitismului.