Centrul de presă

România și Noua Zeelandă aniversează 50 de ani de relații diplomatice

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
13.10.2019

România și Noua Zeelandă aniversează astăzi, 13 octombrie 2019, 50 de ani de relații diplomatice.

Relațiile diplomatice dintre România și Noua Zeelandă din ultimele trei decenii se bazează pe o similitudine de valori democratice, pe abordări și poziții comune privind subiectele majore de politică externă, pe care cele două state le susțin în plan internațional.

În ultimii ani, relațiile bilaterale au înregistrat o dinamică ascendentă, fapt reflectat și în creșterea substanței și dialogului diplomatic, precum și în schimbul de vizite.

Aniversarea  a 50 de ani de relații diplomatice cu Noua Zeelandă a fost marcată la Canberra prin expunerea la sediul ambasadei României a unor obiecte de artă Maori, parte a expoziției  private intitulate @PacificaRomania.

Menționăm, de asemenea, că Președintele României a acordat, în 2019, Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Cavaler profesorului universitar doctor Sorin Calude,  de la Universitatea din Auckland, cetățean neozeelandez de origine română,  specialist de reputație internațională în domeniul ştiinţelor informaticii şi matematicii.

Informații generale

România şi Noua Zeelandă au stabilit relaţii diplomatice la 13 octombrie 1969.

România gestionează relaţiile cu Noua Zeelandă prin Ambasada României la Canberra. Noua Zeelandă gestionează relaţiile bilaterale cu România prin Ambasada Noii Zeelande de la Bruxelles.

Protecția consulară românească se realizează prin Biroul consular Melbourne şi prin consulate itinerante în Noua Zeelandă, cu frecvență anuală. Din 2008, cetățenii români pot călători în Noua Zeelandă fără vize (până la 90 zile).

Numărul estimativ al românilor din Noua Zeelandă și al persoanelor de origine română, cumulat, este de peste 3000.

Asociația “Doina” din Auckland este printre cele mai reprezentative asociații românești de la Antipozi. Împreună cu această Asociație, Ambasada României la Canberra a organizat în ultimii trei ani numeroase activități, pentru marcarea unor valori și repere culturale românești. 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice