Centrul de presă

Convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu omologul turc, Mevlüt Çavuşoğlu

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
07.11.2019

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 7 noiembrie 2019, o convorbire telefonică cu ministrul turc al afacerilor externe, Mevlüt Çavuşoğlu, la inițiativa acestuia. Oficialul turc a adresat felicitări cu ocazia revenirii în funcția de ministru al afacerilor externe al României, exprimând  apreciere pentru reluarea cooperării cu omologul român în această poziție.

În cadrul discuției, Bogdan Aurescu a subliniat angajamentul pentru continuarea și dezvoltarea cooperării cu Turcia, care se derulează în baza Parteneriatului strategic adoptat în 2011. Discuția a prilejuit, totodată, o trecere în revistă a aspectelor bilaterale curente, fiind reliefată satisfacția cu privire la stadiul cooperării economice, aflat pe o tendință ascendentă. De asemenea, a fost agreată importanța reluării lucrărilor Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economică bilaterale.

De asemenea, ministrul român al afacerilor externe a evidențiat importanța intensificării cooperării în domeniul securității regionale la Marea Neagră și pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în formatul trilateral informal de securitate cu Polonia, fiind subliniată importanța continuării consultărilor în acest format.

Totodată, ministrul Aurescu a reiterat susținerea României pentru continuarea dialogului UE-Turcia, în beneficiul ambelor părți și a reliefat abordarea constructivă a României, inclusiv pe perioada deținerii mandatului de Președinție a Consiliului UE, amintind organizarea Consiliului de Asociere UE-Turcia, după o pauză de patru ani. 

Ministrul Çavuşoğlu a adresat ministrului Aurescu invitația de a efectua o vizită în Turcia.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice