Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Republicii Croația, Gordan Grlić Radman

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
20.11.2019

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 20 noiembrie 2019, în marja reuniunii ministeriale de externe a NATO, o întrevedere bilaterală cu ministrul afacerilor externe al Republicii Croația, Gordan Grlić Radman.

Discuția celor doi oficiali a reflectat nivelul foarte bun de cooperare dintre România și Croația, având drept fundament interesele comune în plan bilateral, regional și internațional ale celor două țări.

Cu acest prilej, ministrul Bogdan Aurescu a apreciat dialogul politic substanțial si frecvența crescută a contactelor bilaterale, ilustrată inclusiv de întâlnirea din cursul acestei zile, la Zagreb, a prim-miniștrilor celor două țări. A subliniat, totodată, necesitatea exploatării întregului potențial existent la nivelul cooperării sectoriale și economice, pe fondul unei creșteri constante a schimburilor economice bilaterale.

Ministrul Bogdan Aurescu a salutat coordonarea foarte bună în cadrul Trio-ului Președințiilor Consiliului UE (România-Finlanda-Croația), subliniind importanța menținerii unei viziuni unitare la nivelul UE, în contextul viitoarei Președinții croate a Consiliului UE din primul semestru al anului 2020. În acest context, a exprimat deplina disponibilitate a părții române de a sprijini Președinția croată a Consiliului UE. 

Șefii diplomațiilor română și croată au abordat, totodată, teme de actualitate de pe agenda europeană, cu accent pe politica de extindere, pe care ambele state o susțin,  și avansarea parcursului european al statelor din Balcanii de Vest, Brexit și viitorul cadru financiar multianual, precum și aderarea la spațiul Schengen,  respectiv la OCDE. 

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat foarte buna cooperare cu Croația în dezvoltarea Inițiativei celor 3 Mări, în avansarea agendei Strategiei UE pentru Regiunea Dunării,  a cărei Președinție a fost preluată recent de Croația de la România și a abordat cu omologul croat perspectiva formatelor regionale existente și care ar putea fi susținute de cele două state.

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice