Centrul de presă

Participarea secretarului de stat Dan Neculăescu la Conferința pe tema Parteneriatului Estic ”The Eastern Partnership after 2020: Moving forward. Getting closer”

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
06.12.2019

Secretarul de stat Dan Neculăescu a participat astăzi, 6 decembrie 2019, la Conferința ”The Eastern Partnership after 2020: Moving forward. Getting closer”, organizată de Centrul Global Focus și Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene (EUISS), cu sprijinul MAE.

Evenimentul a vizat continuarea demersurilor României de promovare a Parteneriatului Estic, cadrul principal de cooperare între UE și cei șase parteneri estici (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina și R. Moldova).

În intervenția de deschidere, Dan Neculăescu s-a referit la importanța consolidării Parteneriatului Estic post-2020 în perspectiva Summit-ului de anul viitor și a evidențiat importanța dialogului permanent între comunitatea academică, experți și decidenții de la nivelul statelor membre UE în vederea fundamentării direcțiilor de acțiune strategică.

În cadrul Conferinței, organizată la sediul MAE, au intervenit analiști de politică externă din România și din statele partenere, experți, reprezentanți ai Serviciului European de Acțiune Externă (SEAE) și ai ministerelor de externe din Croația și Germania – statele care vor deține în 2020 Președinția rotativă a Consiliului UE.

Informații suplimentare

Parteneriatul Estic a fost un dosar prioritar al PRES RO, inclusiv în contextul marcării, în luna mai 2019, a 10 ani de la lansarea sa. Din această perspectivă, eforturile MAE s-au axat pe promovarea Parteneriatului Estic drept cea mai importantă platformă de cooperare dintre UE și partenerii săi estici, pe creșterea vizibilității Parteneriatului Estic și a beneficiilor sale, precum și pe promovarea unei viziuni strategice post-2020. La recomandarea Consiliului European din iunie 2019, a fost lansat procesul structurat de reflecție privind viitorul inițiativei. În baza contribuțiilor primite până la finalul lunii octombrie, Comisia Europeană și SEAE vor elabora o serie de propuneri concrete privind dezvoltarea Parteneriatului Estic post-2020, în perspectiva viitorului Summit din 2020.