Centrul de presă

Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Japoniei Toshimitsu Motegi

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
15.12.2019

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut duminică, 15 decembrie 2019, o întrevedere bilaterală cu omologul său din Japonia Toshimitsu Motegi, în marja reuniunii miniștrilor de externe Asia-Europa (ASEM), de la Madrid. 

Dialogul a avut ca temă principală pregătirile pentru lansarea, în 2021, a Parteneriatului Strategic între România şi Japonia, astfel cum au decis Președintele României, domnul Klaus Iohannis, și Prim-ministrul Japoniei, domnul Shinzo Abe, cu prilejul convorbirilor care au avut loc în ianuarie 2018, la Bucureşti, respectiv în octombrie 2019, cu ocazia participării Președintelui Iohannis la ceremoniile de urcare pe tron a împăratului Japoniei. În acest sens, cei doi miniștri de externe au convenit intensificarea consultărilor bilaterale pentru finalizarea documentului care va sta la baza Parteneriatului Strategic. 

Cei doi miniștri de externe au discutat, de asemenea, despre cooperarea în materie de securitate, inclusiv cu privire la apărarea antirachetă, precum și despre organizarea unei serii de evenimente culturale comune pentru marcarea în 2021 a centenarului relațiilor diplomatice. 

Șeful diplomației române a remarcat cooperarea foarte bună în cadrul forurilor regionale și internaționale, în spiritul valorilor comune împărtășite de cele două ţări.

Ministrul Bogdan Aurescu a transmis, totodată, interesul României pentru cooperarea în domeniul asistenței pentru dezvoltare cu privire la proiecte în R. Moldova, Balcanii de Vest sau în alte regiuni. 

Totodată,  cei doi miniștri au făcut un schimb de evaluări și opinii cu privire la situația din Republica Moldova, Marea Neagră, Balcanii de Vest, Marea Chinei de Sud, Marea Chinei de Est și Peninsula Coreeană. 

Bogdan Aurescu l-a invitat pe omologul său să efectueze o vizită în România, invitație acceptată cu plăcere de ministrul japonez de externe. 

 

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice