Centrul de presă

Ziua Internațională a comemorării victimelor Holocaustului

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
27.01.2020

Cu prilejul datei comemorative de 27 ianuarie, Ministerul Afacerilor Externe aduce un omagiu memoriei celor peste șase milioane de victime care și-au pierdut viața în Holocaust. La 75 de ani de la eliberarea prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau, România își exprimă solidaritatea cu supraviețuitorii atrocităților din timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că promovarea și protejarea diversității, a drepturilor omului și libertăților fundamentale reprezintă condiția esențială pentru construirea și dezvoltarea oricărei societăți democratice.

În contextul internațional actual, marcat de creșterea intoleranței, xenofobiei și antisemitismului, episodul dramatic al Holocaustului rămâne o lecție a istoriei naționale și universale care nu ar trebui uitată niciodată. România a depus, în ultimii cincisprezece ani, eforturi semnificative în plan intern și european în ceea ce privește asumarea trecutului, condamnarea negării Holocaustului și combaterea antisemitismului.

Ministerul Afacerilor Externe reafirmă angajamentul României pentru consolidarea instrumentelor juridice și instituționale care previn și sancționează antisemitismul și orice forme de rasism, xenofobie, discriminare rasială și intoleranță. 

 

Informații suplimentare

Potrivit Rezoluției 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU, anual, la data de 27 ianuarie, se marchează comemorarea la nivel internațional a victimelor Holocaustului. La 27 ianuarie 1945, prizonierii din lagărul Auschwitz - Birkenau au fost eliberați.

În perioada martie 2016 - martie 2017, România a exercitat Președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), în acest mandat fiind adoptată definiția de lucru a antisemitismului, realizare remarcabilă a IHRA.

La nivel național, în anul 2018 a fost adoptată o lege specială pentru combaterea antisemitismului, consolidându-se, astfel, cadrul legislativ în materie, iar în 2019 a fost adoptată legea prin care se înființează Muzeul Național de Istorie a Evreilor și Holocaustului din România.