Centrul de presă

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Iulia Matei la reuniunea Consiliului Afaceri Generale

Tip: 
Comunicat de presă
Data: 
28.01.2020

Secretarul de stat pentru afaceri europene Iulia Matei a participat, la 28 ianuarie 2020, la Bruxelles, la prima reuniune a Consiliului Afaceri Generale desfășurată sub mandatul Președinției croate a Consiliului Uniunii Europene.

Agenda reuniunii miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene a vizat, conform practicii, un schimb de opinii cu privire la prioritățile Președinției croate la Consiliul UE. Totodată, miniștrii pentru afaceri europene au avut un nou schimb de opinii în perspectiva organizării Conferinței privind viitorul Europei.

În intervenția referitoare la programul de lucru al Președinției Croației la Consiliul UE, secretarul de stat Iulia Matei a exprimat susținerea pentru prioritățile prezentate de Croația, cu accent pe avansarea agendei europene, marcată de dosare de o complexitate deosebită, precum negocierile privind relaţiile viitoare UE-UK, următorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027 şi Pactul Ecologic European.

Referitor la extinderea Uniunii, oficialul român a subliniat caracterul strategic al procesului și necesitatea unor decizii pozitive privind deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Macedonia de Nord şi Albania cât de curând posibil.

Legat de următorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, secretarul de stat Iulia Matei a salutat inițiativa președintelui Consiliului European Charles Michel de a convoca o reuniune extraordinară pe acest subiect, la 20 februarie 2020, evidențiind necesitatea agreării unui buget ambiţios care să permită implementarea obiectivelor asumate prin Agenda Strategică a Uniunii 2019-2024, cu evitarea întârzierii demarării perioadei de programare.

Oficialul român a salutat şi intenţia Preşedinţiei croate de a se concentra pe consolidarea valorilor şi libertăţilor, exprimând angajamentul României de a susţine o abordare solidă în acest sens.

De asemenea, cu referire la gestionarea Pactului Ecologic European, secretarul de stat Iulia Matei a salutat decizia Președinției croate de a organiza discuții cuprinzătoare pe acest subiect în cât mai multe formate de lucru relevante ale Consiliului date fiind implicațiile multiple.

În contextul dezbaterii asupra Conferinței privind Viitorul Europei, secretarul de stat român a exprimat susţinerea României pentru demarare acestei inițiative, în continuarea dialogurilor cetăţeneşti deja organizate la nivel european. A subliniat importanţa de a se lua pe deplin în considerare Agenda Strategică a Uniunii 2019-2024, cu plasarea accentului dezbaterilor pe aşteptările reale ale cetăţenilor europeni. Discuția trebuie să fie orientată spre o mai bună reflectare a beneficiilor și a importanței proiectului european. 

Oficialul român a menționat sprijinul pentru un rol activ al Consiliului în organizarea Conferinţei, apreciind, totodată, necesitatea implicării instituțiilor europene cu respectarea competențelor conform Tratatelor. Obiectivul principal al dezbaterilor ar trebui să se concentreze pe politicile europene şi implementarea acestora, fără modificarea Tratatelor Uniunii, cu folosirea la maxim a instrumentelor deja existente.