Conferinţe, declaraţii, briefinguri

Declarație de presă comună a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul de stat pentru afaceri externe din Regatul Arabiei Saudite, domnul Adel Bin Ahmed Al-Jubeir

Vorbitor: 
Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe și omologul din Regatul Arabiei Saudite, Adel Bin Ahmed Al-Jubeir
Data: 
12.02.2020
Locaţia: 
București, sediul MAE


Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe:

Bună ziua, îmi face o deosebită plăcere să îl am astăzi ca oaspete pe ministrul de stat pentru afaceri externe din Regatul Arabiei Saudite, Excelența Sa Domnul Adel Bin Ahmed Al-Jubeir. Această vizită are loc într-un context special, este vorba de aniversarea, în luna martie a acestui an, a 25 de ani de relații diplomatice. Este o vizită foarte importantă pentru că marchează o etapă în consolidarea relațiilor României cu Regatul Arabiei Saudite. De asemenea, această vizită reflectă deschiderea ambelor țări pentru un dialog de substanță pe teme bilaterale prioritare, dar și pe dosare regionale importante, care sunt de interes pentru ambele părți și pentru securitatea regională și globală.

Consultările pe care le-am avut astăzi au fost foarte substanțiale, vom continua, de altfel, în timpul unui dejun de lucru aceste discuții. Ele reflectă voința politică a autorităților de la București și de la Riad pentru consolidarea și aprofundarea dialogului bilateral pe o multitudine de paliere de activitate. De altfel, pe parcursul ultimilor ani, dialogul nostru a cunoscut o dinamică ascendentă, iar în acest context am plăcerea să anunț faptul că, în cadrul discuțiilor de astăzi, am convenit reactivarea mecanismului de consultări politice periodice între cele două ministere ale afacerilor externe. Vom avea o rundă la nivel de adjuncți ai miniștrilor de externe chiar în luna martie, pentru a marca inclusiv acest moment aniversar din acest an - 25 de ani de relații diplomatice bilaterale.

În cadrul discuțiilor de astăzi am abordat aspecte legate de perspectivele de dezvoltare a relațiilor bilaterale din domenii sectoriale variate, precum agricultură, educație, turism, industrie. Am analizat împreună și modalități de stimulare a comerțului bilateral, a investițiilor reciproce, și am discutat despre reluarea sau crearea unor mecanisme importante. Este vorba despre crearea Comisiei mixte România-Arabia Saudită de Cooperare Economică, Tehnică și Științifică. Am convenit să avem cât mai curând o primă sesiune a acestei comisii.

De asemenea, am discutat despre organizarea unui Forum de Afaceri România-Arabia Saudită. Am convenit că este foarte important ca oamenii de afaceri din cele două țări să se întâlnească în mod direct pentru a explora care sunt cele mai bune oportunități de afaceri dintre cele două țări. De altfel, dorim să adresăm chiar în acest moment, prin această discuție de astăzi, un mesaj politic de încurajare pentru mediile de afaceri din cele două țări pentru stimularea schimburilor comerciale, pentru creșterea investițiilor reciproce între cele două țări.

Am discutat, de asemenea, și despre propunerea de deschidere a unei curse aeriene directe și vom solicita instituțiilor de resort dintre cele două țări să accelereze demersurile pentru realizarea acestui obiectiv.

De asemenea, în contextul implementării Viziunii 2030 a Regatului Arabiei Saudite privind agenda de reforme și diversificare, am exprimat disponibilitatea României de a contribui la punerea în aplicare a acestui plan în sectoare de nișă, precum tehnologia informațiilor și comunicației, unde avem expertiză și personal calificat.

De asemenea și nu în ultimul rând, am început o discuție substanțială asupra unor dosare regionale importante. Am discutat despre criza din Orientul Mijlociu care a avut loc la începutul acestui an. Sigur, suntem într-o fază de dezescaladare în acest moment, dar am discutat că este nevoie de foarte multă atenție pentru a evita orice fel de reinflamare a acestei crize. Situația trebuie să fie urmărită în continuare cu atenție pentru că, dacă au loc evenimente care să conducă la tensiuni, ele pot afecta nu doar securitatea regională, dar și pe cea internațională, inclusiv pe cea europeană.

Am reafirmat poziția României în legătură cu necesitatea respectării integrale de către Iran a acordului nuclear, a Planului Cuprinzător de Acțiune. Am subliniat că, dacă acest acord eșuează, este necesară conceperea unui nou acord mult mai ambiţios, care să ţină seama şi de aspectele legate de programul balistic, poziție pe care am exprimat-o și în cadrul Consiliului Afaceri Externe atunci când acest subiect a fost discutat.

Am vorbit destul de aprofundat și despre Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, asupra perspectivelor planului propus de către Statele Unite ale Americii și am reiterat poziția României cu privire la necesitatea unei soluții durabile a acestui conflict, care să fie bazată pe un acord cuprinzător, un acord just, bazat pe soluția celor două state care să coexiste în pace și securitate, aceasta fiind singura opțiune viabilă care să corespundă aspirațiilor ambelor părți. Am subliniat importanța implicării Statelor Unite în acest proces pentru că fără această implicare nu se poate concepe o soluție asupra Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, o soluție care să fie viabilă și durabilă în acest dosar.

Am discutat despre cooperarea noastră în cadrul organizațiilor internaționale, am vorbit despre cooperarea în domeniul combaterii terorismului și am reafirmat decizia noastră de a coopera apropiat în acest domeniu.

Vom continua să discutăm despre dosarele regionale, însă la acest moment aș dori să evidențiez faptul că sunt convins că această vizită constituie o etapă foarte importantă în dezvoltarea relațiilor noastre bilaterale. Există între cele două țări o prietenie stabilă și solidă care a dus la o experiență pozitivă în materie de cooperare în multe dosare de interes pentru cele două părți, în multe sectoare de activitate. Avem un potențial extraordinar pe care dorim să îl dezvoltăm în continuare. Nu există niciun fel de elemente de divergență între cele două părți, ci, dimpotrivă, există doar oportunități pe care dorim să le fructificăm.

Vreau să îi mulțumesc încă o dată domnului ministru pentru această vizită!


Adel Bin Ahmed Al-Jubeir, ministrul de stat pentru afaceri externe din Regatul Arabiei Saudite:

Thank you, your Excellency. I believe you covered all the issues in great detail, so I don’t need to get into the details of all of the topics we discussed.

Our two countries are going to celebrate, on March 13, the 25th anniversary of establishing relations between our two great nations. We have seen cooperation between our two countries in virtually all fields. We are seeking to broaden, deepen and strengthen this relationship in all areas, in particular in terms of trade and investment.

We appreciate Romania’s position with regard to the attacks against the oil facilities in Abqaiq-Khurais, as well as the attacks against the pipelines in Saudi Arabia.

We appreciate Romania’s position with regard to the Arab-Israeli conflict and with regard to Yemen and with regard to all of the issues in our region.

We both believe in the principle of the sovereignty of nations and in the principle of upholding international law and non-interference in the affairs of other countries. I think that’s what guides both of our foreign policies.

We also believe in engagement and outreach and communication and connecting with others. So, there is a shared philosophy between our two countries when it comes to foreign affairs and foreign policy.

We have a very strong cooperation in terms of security and counterterrorism between our respective agencies. We are working to further broaden and deepen that relationship.

This visit certainly is the first one in a long time, but it certainly won’t be the last one.

I extended an invitation to His Excellency to visit the Kingdom of Saudi Arabia and he has graciously accepted. So, I look forward to seeing him in Riyadh soon. We will see what other areas we can work on in order to enhance this important relationship for both of us.

Thank you once again for your hospitality. It is great to be in your great country.