Prima Pagina

Ziua Internaţională a Francofoniei 2011

La 20 martie francofoni de pe cinci continente aniversează Ziua Internaţională a Francofoniei, eveniment dedicat limbii franceze ca vector pentru multilingvism şi promovării solidarităţii şi cooperării între statele francofone. Ca în fiecare an, România celebrează acest eveniment, alături de ceilalţi 74 membri şi observatori ai Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) printr-o serie de manifestări culturale, artistice şi educaţionale, organizate atât în ţară cât şi în străinătate, prin intermediul misiunilor sale diplomatice.

În spiritul francofon al solidarităţii, dar şi pentru o mai mare vizibilitate a evenimentului, Ministerul Afacerilor Externe va celebra, ca şi în anii trecuţi, Ziua Internaţională a Francofoniei, în asociere cu ambasadele şi misiunile francofone de la Bucureşti.

Astfel, la 22 martie, Ministerul Afacerilor Externe va organiza simpozionul  “Regards croisés sur la littérature francophone”, care va avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare. La această manifestare vor participa importanţi conferenţiari internaţionali, printre care: Matei Vişniec, scriitor şi jurnalist de origine română, Thibault Martin, universitar din Canada, Bernard Magnier, scriitor francez, Marc Quaghebeur, scriitor francofon din Belgia.

De asemenea, la 6 aprilie, MAE va găzdui ceremonia de înmânare a atestatelor de participare la cursurile şi seminariile tematice, organizate în cadrul „Planului multianual de formare în franceză a funcţionarilor publici care gestionează dosare europene”. La eveniment vor participa Ambasada Frantei, Institutul Francez, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Antena OIF pentru Europa Centrală şi de Est, în calitate de parteneri implicaţi în derularea acestui important Program OIF.

Peste hotare, aproximativ 50 de misiuni diplomatice ale României se implică în celebrarea Zilei Internaţionale a Francofoniei, prin organizarea de concerte, expoziţii, conferinţe, prelegeri şi prin participarea la diverse evenimente organizate în colaborare cu alte ambasade francofone din ţările de reşedinţă.