Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

Trilaterala România - Ungaria – Serbia

 A fost lansată printr-o întâlnire la nivelul miniştrilor afacerilor externe din cele trei state (Belgrad, 30 mai 2003).

Obiectivele şi domeniile de cooperare vizează:

  • transferul de experienţă şi know-how, atât pe palier guvernamental şi parlamentar, cât şi la nivel local;
  • identificarea unor aspecte specifice celor trei ţări în managementul şi controlul frontierei, prin iniţierea de planuri şi acţiuni comune;
  • realizarea, prin eforturi conjugate, a punctului comun de frontieră de la Beba Veche (Triplex Confinium), ca model de cooperare în materie de control al graniţelor.

Întâlniri ale trilateralei:

  • Szeged, 28 mai 2005 - a fost organizată la iniţiativa părţii ungare. În cadrul reuniunii s-a decis consolidarea cooperării în domeniul prevenirii şi gestionării dezastrelor, precum şi coordonarea echipelor de intervenţie în caz de dezastre.
  • Novi Sad, 19 aprilie 2006 - a fost organizată la iniţiativa părţii sârbo-muntenegrene. La încheierea reuniunii a fost semnat Acordul între Guvernul României, Consiliul de Miniştri al Serbiei şi Muntenegru şi Guvernul Republicii Ungare privind punctul de intersecţie a frontierelor de stat, marcat prin semnul de frontieră Triplex Confinium, precum şi întreţinerea acestuia.
  • Timişoara, 18 iulie 2009 – a fost organizată la iniţiativa părţii române. În cadrul reuniunii a fost reiterat sprijinul României şi Ungariei pentru perspectiva europeană a Serbiei şi au fost salutate proiectele concrete de cooperare derulate în cadrul Euroregiunii DCMT (cooperarea în domeniul energetic şi al infrastructurii, promovarea contactelor people-to-people etc).