Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Centrul de presă

Intervenţie telefonică a ministrului afacerilor externe, Teodor Meleşcanu la emisiunea « Actual Regional »

Vorbitor: 
Teodor Meleşcanu, ministrul afacerilor externe
Data: 
22.03.2018
Autor: 
TVR Cluj


Realizator: Suntem în legătură telefonică directă cu ministrul de externe, domnul Teodor Meleşcanu. Bună seara, domnule ministru!

Teodor Meleşcanu: Bună seara! Mulţumesc foarte mult pentru invitaţie, sper să vin şi personal la Cluj, nu numai prin telefon.
 

Realizator: Noi vă aşteptăm cu drag. Numele dumneavoastră se leagă direct de negocieri, dar şi de evenimentele de dinaintea integrării. În iunie 1995, la Paris, în cadrul unei ceremonii oficiale, chiar dumneavoastră aţi depus cererea oficială a României de aderare la UE. Bun, au trecut câţiva ani de atunci. Spuneţi-ne, vă rog, pentru că ştiţi situaţia mai bine decât noi, oamenii simpli, aceşti 10 ani cum au fost pentru România? Au fost beneficii? Care este percepţia României în UE? Este o percepţie corectă?

Teodor Meleşcanu: Da. Aş vrea să vă spun de la bun început că vă mulţumesc că v-aţi adus aminte şi vreau să vă spun că am predat atunci oficial cererea de aderare a României la UE, domnului Michel Barnier, care acum este principalul negociator al Brexit-ului.
 

Realizator: Iată cum se leagă lucrurile...

Teodor Meleşcanu: Lucrurile se leagă foarte bine. Cred că la 11 ani de la aderarea României în UE, am avut cu adevărat o şansă extraordinară, suntem o ţară care a evoluat, în această perioadă, extrem de rapid şi am ajuns şi datorită apartenenţei la UE, într-o postură de prosperitate şi siguranţă, aş spune, fără precedent şi trebuie să ne asigurăm acum că rămânem ataşaţi strategic de centrul acestei comunităţi. Preluarea preşedinţiei, sigur că va fi pentru noi o ocazie extraordinară care ne va permite să consacrăm ţara noastră ca un actor central al redefinirii şi consolidării proiectului european. Deci din punctul meu de vedere este una dintre cele mai importante politici adoptate de România şi vreau să subliniez un lucru care mi se pare foarte important: aderarea la UE dovedeşte că în România atunci când avem un proiect de ţară care este sprijinit de toate forţele politice, România poate să realizeze absolut orice îşi propune.
 

Realizator: Vreau să vă întreb, domnule ministru, vine o perioadă destul de importantă pentru ţara noastră, da, de la 1 ianuarie 2019, vom prelua preşedinţia Consiliului UE, spuneţi-mi vă rog, pe ce ar trebui să se axeze ţara noastră, care ar fi punctele care ar fi punctate acolo la Bruxelles? Totuşi cred că ţara noastră, prin europarlamentari şi prin politicieni, are un cuvânt de spus şi trebuie să aibă un cuvânt de spus în UE.

Teodor Meleșcanu: Da, sigur că această poziție foarte importantă de președinte al Consiliului Uniunii Europene este pentru noi un exercițiu foarte complex, este și o premieră și va trebui ca, din punctul meu de vedere, cel puțin, să reflectăm atât agenda României, cât și preocupările și interesele Uniunii Europene în același timp, în mod articulat, cu programe cât mai bune, mai ales că noi deschidem, odată cu președinția noastră, deschidem un nou trio, care va fi format din România, Finlanda și Croația. Asta nu înseamnă că nu vom căuta să preluăm și de la predecesorii noștri, vorbesc de Bulgaria, care în prezent asigură președinția,  la discuțiile pe care le avem cu Austria, dar, în principiu, împreună cu ceilalți doi din trio, cu Finlanda și cu Croația, va trebui să definim o ordine de zi cât mai apropiată de interesele tuturor statelor. Din punctul nostru, prioritățile care se prefigurează în acest moment pentru președinția noastră, este pe de-o parte, creșterea eficienței acțiunii europene, prin progres, în implementarea strategiei globale a Uniunii Europene și prin instrumentele financiare corespunzătoare, mă gândesc la cadrul financiar multianual și la importanța pe care noi o acordăm fondurilor de coeziune și Politicii Agricole Comune. Un al doilea obiectiv s-ar referi la consistența politicii Uniunii Europene în vecinătatea estică. Este foarte, din punctul meu de vedere, foarte important să înțelegem că securitatea și prosperitatea Uniunii Europene nu depinde numai de noi, ci și din țările din vecinătatea estică și asta ne va permite să avem și o aducere în atenția Uniunii Europene a problemelor care există în regiunea Mării Negre. Cel de-al treilea obiectiv este onorarea angajamentelor Uniunii Europene prin impulsionarea procesului de extindere în Balcanii de Vest, politica, din punctul meu de vedere, politica de lărgire a Uniunii Europene a fost politica care a avut cele mai multe succese la nivelul Uniunii Europene. Și, în fine, ne gândim, de asemenea, să insistăm pe ideea vocației globale și multilaterale a Uniunii Europene. Parteneriatul Uniunii Europene cu Organizația Națiunilor Unite, cu alte structuri  internaționale se impune, din punctul meu de vedere, ca o prioritate, de asemenea, a președinției României.
 

Realizator: Vă mulțumesc foarte frumos, domnule ministru, pentru intervenția în emisiunea noastră!

Teodor Meleșcanu: Vă mulțumesc și eu și sperăm să ne auzim și direct.
 

Realizator: Cu mare plăcere!