Ministerul Afacerilor Externe

 
 

Prima Pagina

ASEM

 

Asia-Europe Meeting (ASEM) este o platformă unică, informală, de dialog și cooperare dintre Asia și Europa privind provocările globale precum conectivitatea, comerțul și investițiile, schimbările climatice, combaterea terorismului, migrația, securitatea maritimă și securitatea cibernetică. Reunind 53 de parteneri din Europa și Asia[1], ASEM constituie una din principalele platforme multilaterale care leagă cele două continente cu un rol global major.

Partenerii ASEM reprezintă 65% din PIB-ul mondial, 60% din populația mondială și 55% din comerțul mondial. De 22 de ani, ASEM este cel mai cuprinzător parteneriat dintre Asia și Europa, principalul obiectiv fiind să ofere un cadru de promovare a dialogului politic, consolidare a cooperării economice și abordare comună a provocărilor globale.

Principiile care stau la baza ASEM sunt: parteneriatul egal, respectul reciproc, cooperarea reciproc avantajoasă și caracterul informal și flexibil.

 

Scurt istoric

În 1994, Singapore și Franța au propus organizarea unui Summit UE-Asia pentru a construi un parteneriat între cele două regiuni. În 1996, primul Summit ASEM a avut loc la Bangkok, cu participarea a 15 state membre UE și 10 țări asiatice, împreună cu Comisia Europeană. În 2006, ASEM a celebrat 10 ani de existență prin adoptarea Declarației de la Helsinki privind viitorul ASEM, care a reafirmat rolul ASEM drept catalizator în relațiile UE-Asia. În 2016, ASEM a marcat cea de-a 20-a aniversare, cu prilejul Summit-ului din Mongolia.

Belgia a găzduit cel mai recent Summit ASEM, la Bruxelles, în octombrie 2018.

 

Format

Formatul ASEM cuprinde: Summit-ul șefilor de stat și guvern – cu frecvență bienală; reuniuni ale miniștrilor de externe în anul succesiv Summit-ului; reuniuni ministeriale cu frecvență anuală (economie, finanțe, mediu, cultură, transporturi, muncă, educație, știință și tehnologie, tehnologia informației și a comunicațiilor, IMM-uri); dialoguri la nivel de directori generali (domeniul vamal, drepturile omului, autorități locale), diverse activități și inițiative organizate de partenerii ASEM. 

Pentru pregătirea Summiturilor și ministerialelor, au loc reuniuni trimestriale ale Înalților Oficiali ASEM (SOM ASEM); aceștia sunt oficiali de rang înalt din ministerele de linie, care exercită mandatul primit de la ministerul coordonator sau de la alte instituții naționale implicate. Înaltul Oficial ASEM pentru România este directorul general pentru afaceri globale din Ministerul Afacerilor Externe.


Organisme principale/Mod de lucru

În anul 1997 a fost înfiinţată Fundaţia Asia-Europa (Asia-Europe Foundation), cu sediul la Singapore, pentru promovarea cooperării în plan socio-cultural între statele ASEM. Conform prevederilor organizaţiei, MAE a desemnat un Guvernator din partea României la Fundaţia Asia-Europa (ASEF), unicul organism al ASEM, având rolul de promovare a dialogului bi-regional în baza principiului „people to people”, în domeniile schimburilor culturale, intelectuale şi media, cu accent pe încurajarea evoluțiilor democratice si a respectării drepturilor omului.

Informații suplimentare se pot obține accesând site-ul oficial al procesului de cooperare ASEM, la www.aseminfoboard.org

 

 

[1] Partenerii ASEM includ statele membre UE, Norvegia, Confederația Elvețiană, Comisia Europeană, Secretariatul ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est) şi 20 de state din Asia: cei 10 membri ai ASEAN (Brunei Darussalam, Cambodgia,  Filipine, Indonezia, Laos, Malaysia, Myanmar, Singapore, Thailanda şi Vietnam), alături de Australia, Bangladesh, R. P. Chineză, R. Coreea, India, Japonia, Kazahstan, Mongolia, Noua Zeelandă, Pakistan, Federația Rusă.