Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români evitarea deplasărilor în Republica Centrafricană, chiar dacă s-a redus amploarea violenţelor interconfesionale, dintre creştini majoritari şi minoritatea musulmană, după alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2016, cu rezultate recunoscute internaţional. În continuare, în ţară, există pericolul de jafuri armate, tâlhării, violuri şi răpiri.
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se deplasează sau tranzitează Republica Centrafricană că, în condiţiile de climă tropicală şi de igienă precară, există pericolul apariţiei de boli contagioase deosebit de grave: holeră, malarie, febra Dengue, dizenterie etc., pentru tratarea cărora autorităţile nu dispun de infrastructura de tratament şi de medicamente în cantităţile necesare.
România nu are nicio formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Republica Centrafricană. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale statelor UE cu sediul în Republica Centrafricană.
Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.
Cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Republica Centrafricană sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Sudan şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.
Coordonatele Ambasadei României în Republica Sudan sunt următoarele:
Adresa: Kafouri Area – Kassala Road, Plot 172/173 Khartoum North
Telefon: 00249-185-33.81.14
Fax: 00249-185-34.14.97
Mail: khartoum@mae.ro
Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.
Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!
Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări: