Alerte de călătorie

Gambia

Ultima actualizare: 
20.02.2020


​1. Informaţii generale

Din cauza tensiunilor postelectorale din Gambia, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă faţă de călătoriile în acest stat şi să renunţe la acestea dacă nu sunt necesare.

Astfel, vă recomandăm să evitaţi, pe cât posibil, călătoriile în Gambia, iar dacă vă aflaţi deja pe teritoriul acestui stat, să urmăriţi mesajele emise de autorităţile locale şi să respectaţi regulile de conduită şi de igienă recomandate de instituţiile de specialitate.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Atenţie! Nu există o misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră ale României în Republica Gambia.

În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Gambia. (Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în Gambia).

Dacă vă aflaţi deja pe teritoriul Republicii Gambia, vă recomandăm să vă adresaţi Ambasadei României în Senegal şi să vă anunţaţi telefonic sau prin email prezenţa în regiune, comunicând coordonatele dumneavoastră pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări

Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

În cazul în care trebuie să călătoriţi în Gambia, vă recomandăm cu insistenţă:

 • Să accesaţi periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubrica „Sfaturi de călătorie”;
 • Să vă vaccinaţi în prealabil împotriva febrei galbene;
 • Să consultaţi înainte de plecare un medic privind oportunitatea unui tratament preventiv împotriva malariei;
 • Ajunşi în Gambia, să respectaţi anunţurile sau recomandările autorităţilor locale;
 • Să aveţi în permanenţă un document de identitate cu fotografie;
 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini;
 • Consumaţi numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil;
 • Evitaţi consumul de alimente şi băuturi de pe stradă sau de la chioşcurile improvizate;
 • Nu consumaţi fructe înainte de a le spăla;
 • Evitaţi schimbul de bani şi, în general, orice tranzacţie financiară ori de mărfuri în stradă;
 • Nu fotografiaţi / nu filmaţi obiective de valoare strategică (ex: poduri, depozite etc.)
 • Cereţi permisiunea localnicilor pentru a-i fotografia sau filma!

Autorităţile din Gambia solicită cetăţenilor străini care sosesc pe teritoriul acestui stat, să facă dovadă vaccinării împotriva febrei galbene. De asemenea, malaria, holera şi – mai nou – febra hemoragică de tip Ebola reprezintă probleme de sănătate în Gambia.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile şi să accesaţi, spre consultare, pagina dedicată de Internet: http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice