Alerte de călătorie

Bangladesh

Ultima actualizare: 
21.02.2020


1. Informaţii generale

MAE recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile care nu sunt necesare în Bangladesh, din cauza situaţiei politice instabile din această ţară, care poate degenera în conflicte violente.

Rata infracţiunilor a crescut în ultima perioadă în această ţară. Jafurile armate şi furturile sunt obişnuite în Bangladesh, mai ales în zonele frecventate de străini, cum ar fi Gulshan şi Banani.

Au fost înregistrate cazuri de răpiri de persoane, în special copii şi oameni de afaceri.

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Bangladesh nu poate fi exclus din faţa acestei ameninţări.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să recurgă la operatori turistici acreditaţi dacă doresc să călătorească în Bangladesh şi, odată ajunşi în această ţară, să nu se îndepărteze de grupul turistic.


2. Contactarea autorităţilor române

România nu are misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră în Bangladesh. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Bangladesh.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Bangladesh sau care se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la New Delhi şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.


3. Alte recomandări 

MAE recomandă cu insistenţă cetăţenilor români să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul Bangladesh sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Să respecte tradiţiile şi obiceiurile locale;
  • Să evite circulaţia pe timp de noapte, indiferent de zonă;
  • Să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii politice;
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Să nu îşi lase bagajele nesupravegheate;
  • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă;
  • Să ţină cont de faptul că în Bangladesh, din cauza ploilor musonice, multe zone din ţară pot deveni impracticabile;  
  • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice