Alerte de călătorie

Ciad

Ultima actualizare: 
21.02.2020


1. Informaţii generale

Situaţia politică şi de securitate este incertă în Ciad. Pe teritoriul acestui stat au loc frecvent activităţi teroriste, inclusiv răpiri de persoane, în principal occidentali, care s-au înmulţit pe fondul revenirii în ţară a foştilor luptători ciadieni din armata lui Gaddafi şi a altora angrenaţi în activităţile Al Qaida Magrebului Islamic (AQIM) şi ale organizaţiei teroriste BoKo Haram din Nigeria, ultima extinzându-şi, în ultima perioadă, acţiunile teroriste în mare parte din regiunea sahelo-sahariană. Cele mai periculoase zone sunt cele din nordul Ciadului, spre frontiera libiană. Numai capitala N’Djamena prezintă o oarecare securitate, dar numai în cartierele centrale şi pe timpul zilei. Trebuie avut în vedere că, din motive de securitate, punctele de frontiera cu Sudan şi Libia sunt deseori închise.

În aceste condiţii, MAE cere cu insistenţă cetăţenilor români să evite orice călătorie în Ciad.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.


2. Contactarea autorităţilor române

Atenţie! România nu are misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră în Ciad. În calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Ciad.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români care se află în Ciad sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Tripoli care a fost relocată temporar  la Tunis şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

MAE recomandă cetăţenilor români care se află deja în Ciad:

  • Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Să încuie maşinile şi să le asigure cu sisteme de alarmă.
  • Să consume numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil.

Pentru intrarea în Ciad este necesară o dovadă a vaccinării împotriva febrei galbene.
Cetăţenii români trebuie să ţină cont că malaria este o boală foarte răspândită în Ciad. În acest sens este indicat să fie respectate cu stricteţe măsurile de igienă.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice