Alerte de călătorie

Columbia

Ultima actualizare: 
08.12.2019

Informaţii generale

Columbia este o ţară cu un nivel ridicat de criminalitate şi cu manifestări de violenţă cauzate de trupele de gherilă (FARC, ELN, etc.) şi de traficul de droguri. De asemenea, există posibilitatea producerii unor atacuri teroriste.

După Acordul de Pace semnat de Guvernul columbian cu forțele paramilitare FARC-EP în 2016, cele mai relevante mișcări de gherilă active au rămas ELN – „Armata de Eliberare Națională”, anumite facțiuni din FARC, „Clan del Golfo“, „Los Pelusos“ și „Los Puntilleros“, cunoscute ca Grupuri Organizate Armate (GAO). În prezent, au loc frecvente confruntări între aceste grupări criminale pentru preluarea conducerii în teritoriu.

Pe lângă acestea, în Columbia mai există alte 19 structuri infracționale mai puțin cunoscute, dar considerate o amenințare la adresa securității. Una dintre prioritățile autorităților columbiene este lupta împotriva acestor structuri, clasificate drept Grupuri de Criminalitate Organizată (GDO), care dispun de 1200 de oameni înarmați, fiind prezente în cinci capitale de departament și aproximativ 30 de municipii.

La 17 ianuarie 2019, a avut loc un atentat îndreptat împotriva Școlii de Cadeți de Poliție „General Francisco de Paula Santander” (Academia de Poliție) din Bogota. Atacul, soldat cu 21 morți și 68 de răniți, a fost revendicat de gherila ELN.

În luna august 2019, unul dintre liderii importanţi ai fostei mişcări FARC a anunțat, prin intermediul unui material video,  o nouă perioadă de conflicte armate și o viitoare alianță a dizidenţilor cu gruparea ELN.

Din acest motiv, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările care nu sunt necesare în această ţară.

Ca urmare a creşterii numărului de jafuri şi infracţiuni violente în locurile publice, recomandăm cetăţenilor români să fie extrem de precauţi atunci când călătoresc în Columbia.

Cele mai răspândite infracţiuni sunt furturile de documente, bani, cărţi de credit/debit, alte bunuri (de cele mai multe ori cu violenţă), sechestrările de persoane, traficul de droguri şi de persoane.

În cazul furturilor, există riscul ca făptuitorii să fie înarmaţi. S-au înregistrat cazuri frecvente de asasinate ale persoanelor jefuite, atunci când acestea au opus rezistenţă.

Vă recomandăm să fiţi atenţi pretutindeni, deoarece turiştii sunt principalele ţinte ale jafurilor.

Vă sfătuim să folosiţi operatori turistici acreditaţi atunci când vă planificaţi o călătorie în Columbia. Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!

În zonele aglomerate (parcări, centre comerciale, benzinării), sau în zonele turistice, pot apărea infracţiuni de tipul înşelăciunilor, furtului din buzunare sau din maşini.

În primele șase luni ale acestui an, Parchetul General din Columbia a primit în fiecare zi, în medie 1.142 de plângeri din partea cetățenilor care au fost victime ale infracțiunii de furt în diferite forme. Această cifră implică o creștere îngrijorătoare de 9,59% față de aceeași perioadă din 2018, în special în următoarele zone: Bogota, Cali, Medellín.

Zonele cu cele mai mari riscuri sunt Cauca, Narino, Choco, Antioquia și Catatumbo, din cauza traficului de droguri, mineritului ilegal și gherilelor.


Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care se deplasează în Columbia sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României din Bogota şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate la adresa de e-mail bogota@mae.ro pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.  

Cetățenii români afectaţi de o situaţie de urgenţă pot solicita şi asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Bogota: +571 256.64.38, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Bogota: +57 316.449.51.97.

 

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://bogota.mae.ro și www.mae.ro, rubrica „Sfaturi de călătorie” și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.


Recomandări generale

Cetăţenii români care se deplasează în Columbia sunt sfătuiţi, cu insistenţă, să încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Columbia:

 • Să nu accepte supravegherea sau transportul unor bagaje ale altor persoane, deoarece acestea pot conţine droguri;
 • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
 • Să evite circulaţia pe timp de noapte, indiferent de zonă;
 • Să evite locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
 • Să păstreze în locuri sigure documentele, valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit, telefoane mobile şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
 • Să evite deplasarea cu mijloacele de transport în comun;
 • Să se deplaseze în interiorul ţării cu avionul dacă ruta permite acest lucru;
  • Dacă deplasarea cu autoturismul este absolut necesară, atunci aceasta trebuie să se facă doar în cursul zilei;
  • În timpul deplasării cu autoturismul, geamurile acestuia trebuie să rămână tot timpul ridicate, iar uşile, blocate;
  • Este indicată utilizarea exclusivă a autoturismelor care au lipite pe geamuri folie de protecţie specială (anti-efracţie);
 • Să evite utilizarea taxiurilor ilegale şi contactele cu persoane necunoscute;
  • Taxiurile pot fi utilizate numai cu o comandă telefonică transmisă în prealabil. Nu este indicat să fie utilizate în nicio situaţie taxiurile oprite pe stradă. În Columbia, se pot folosi aplicațiile „Easy Taxi”, „Uber” sau „Tappsi” care conferă indici mai rezonabili de siguranță.
 • Să acceseze periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubrica „Sfaturi de călătorie”; 
 • Să schimbe banii / valuta la casele de schimb sau la bănci;
 • Să nu se implice în cumpărarea, consumul sau traficul de droguri,  pedepsele fiind severe.
 • Să acceseze link-ul http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori către Secţiunea ,,Sfaturi pentru călători”, aflată pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate sau să se adreseze unui cabinet specializat în medicina de călătorie şi boli infecţioase, înainte de plecarea spre astfel de destinaţii, pentru a primi recomandări cu privire la măsurile preventive şi profilactice.

 


 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice