Alerte de călătorie

Gabon

Ultima actualizare: 
22.01.2020


1. Informaţii generale

Forţele de poliţie şi jandarmerie fac eforturi deosebite în încercarea de a stopa criminalitatea urbană în capitala gaboneză, oraşul Libreville, precum şi în Port-Gentil. Din motive de securitate se recomandă  evitarea, pe cât posibil, a mersului pe jos singur şi deţinerea unei sume consistente de bani.

Tentativele de fraudă sunt frecvente în această ţară.  Tâlhăriile sunt comise, uneori, în cursul nopţii de către bande înarmate, care contracarează sau neutralizează dispozitivele de monitorizare şi pot recurge la violenţă în caz de rezistenţă. Nu se recomandă opunerea de rezistenţă în cazul unui atac.

Infracţiunile de tipul furtului din buzunare sau din autoturisme pot apărea în zone aglomerate sau în cele frecventate de turişti.

În perioada organizărilor de ritualuri religioase, trebuie manifestată mare prudenţă deoarece au avut loc multe decese.

Se atrage atenţia turiştilor străini că prin Decret special, publicat în Jurnalul Oficial al Republicii Gabon, arbustul Iboga şi derivatele sale au fost incluse pe  lista de narcotice, din cauza efectelor sale neurotoxice şi halucinogene.
 

 • Se recomandă evitarea altor plaje, pe timpul nopţii, în afară de cele mai populare plaje (Tahiti, plaja Hoteluri, Cap Esterias, vârful Denis),
 • Din cauza agresiunilor regulate, se recomandă, o atenţie deosebită pentru sfârşitul de săptămână petrecut pe plajele dintre punctul / Capul Lopez şi Chapuy
 • Se recomandă evitarea unor cartiere ale capitalei: Petit Louis, Muntele Bouet, autogara centrală, platoul Rio, Londra, Lalala, Oloumi, Nkembo, Awendjé;
 • La Port-Gentil, pot apărea demonstraţii de stradă sporadice. Trebuie menţinută o distanţă corespunzătoare întrucât acestea pot degenera în acte de violenţă.
 • Gabonul se confruntă cu un număr ridicat de fraude bancare.
 • Se recomandă turiştilor să menţină uşa camerei de hotel, încuiată cu cheia. Accesul persoanelor străine în afară de personalul de serviciu, să nu fie permis decât după verificarea identităţii acestora la recepţie

Orice agresiune, soldată cu răniri sau furtul documentelor de identitate, trebuie raportată la poliţie şi la Ambasada României în Nigeria.

Coordonate de contact:

Adresa: No.76, Plot 498, Nelson Mandela Street, Asokoro, Abuja

Telefon: 00234-903-841-1860

E-mail: abuja@mae.ro 

Secţia Consulară

E-mail: abuja.cons1@mae.ro

 

Urmare numărului ridicat de jafuri şi infracţiuni violente în locurile publice, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările ce nu sunt necesare în Gabon.

Cetăţenii români care sunt constrânşi să se deplaseze în Gabon sunt sfătuiţi să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă! În acest sens, pot accesa periodic pagina de  web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Este recomandată accesarea paginilor web de profil, care detaliază fraudele din zonă, sub denumirea generalizată de Scam 419.


2. Contactarea autorităţilor române

România nu are nicio formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Gabon. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul la Libreville.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii romani care doresc să călătorească în Gabon sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Nigeria şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.


3. Alte recomandări

Cetăţenii romani sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă înainte de a se deplasa in Gabon!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

 • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
 • Să consume numai apă îmbuteliată sau apă fiartă în prealabil (deşi în unele zone apa de la robinet este potabilă).
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
 • Autoturismele  trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.

Atenţie! Autorităţile din Gabon solicită cetăţenilor străini să facă dovadă Certificatului Internaţional de Vaccinare.

Bolile transmisibile (HIV/SIDA) şi malaria reprezintă o importantă problemă de sănătate.

În caz de urgenţă, cetăţenii români pot contacta Poliţia la numărul 117.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice