Alerte de călătorie

Nigeria

Ultima actualizare: 
18.01.2020

1. Informaţii generale

Pe fondul situației de securitate de pe teritoriul Republicii Federale Nigeria, Ministerul Afacerilor Externe recomandă tuturor cetăţenilor români care doresc să călătorească sau se află deja pe teritoriul acestei țări să manifeste prudență sporită și să contacteze Ambasada României la Abuja, pentru a-și înregistra prezența în teritoriu la numarul de telefon: +2349087234024 sau email: abuja@mae.ro 

În aceste condiţii, cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite călătoriile pe teritoriul acestei ţări, in special in statele din partea de nord-est a ţării, precum şi in cele din zona de sud, din regiunea Deltei Nigerului, care rămân, în continuare, cu un potenţialul de risc foarte ridicat. În zona Deltei Nigerului continuă să se înregistreze răpiri şi acte de piraterie îndreptate împotriva navelor comerciale care ajung în zonă.

Totodată, cetăţenii români sunt informaţi că în această perioadă pericolul privind posibilitatea creșterii atacurilor împotriva unor instalații civile (în special petroliere) și răpirilor de persoane, cetăţeni străini, în zonele sus-menţionate, în special în zona din Delta Nigerului, este cotat la nivel ridicat, iar posibilităţile de intervenţie şi protecţie din partea autorităţilor locale sunt reduse. 

Situaţia de securitate din regiune este puternic afectată de acţiunile teroriste violente practicate de grupările din zonă, existând posibilitatea ca în orice clipă un atac terorist să aibă loc şi pe teritoriul Nigeriei.

De asemenea, au loc crime comise de către grupuri de delincvență urbană, care, în unele cazuri, poartă ilegal uniforme ale poliţiei şi armatei. Autorităţile locale însărcinate cu siguranţa şi ordinea publică reacţionează cu dificultate în astfel de situaţii, mijloacele aflate la dispoziţia acestora fiind minime.

În cazul în care cetăţenii români se află deja pe teritoriul acestui stat, se recomandă evitarea oricărei deplasări, în mod special, în următoarele state ale Federaţiei Nigeriene: Adamawa, Bauchi, Borno, Gombe, Jigawa, Kaduna, Kano, Katsina, Niger, Plateau, Sokoto, Yobe (toate din Nord), Akwaibom, Ananmbra, Bayelsa, Benue, Cross River, Delta, Imo, Taraba, Rivers (toate din Sud), precum şi în capitala federală, oraşul Abuja şi statele limitrofe acesteia (Kogi, Nasarawa).

Pericolul privind posibilitatea atentatelor cu bombe sau a răpirii cetăţenilor străini, în zonele sus-menţionate, este cotat la nivel de cod roşu, iar posibilităţile de intervenţie şi protecţie din partea autorităţilor locale sunt reduse. De la începutul lunii aprilie 2017, au fost înregistrate peste 400 de victime rezultate în urma atentatelor sinucigașe, inclusiv în capitală.

Situaţia de securitate din regiune este puternic afectată de acţiunile teroriste violente practicate de către secta islamist radicală Boko Haram, existând posibilitatea ca o acţiune teroristă să aibă loc şi pe teritoriul Nigeriei.

Acţiunile desfăşurate de gruparea islamist extremistă Boko Haram, creată în această ţară în anul 2002, se derulează cu preponderenţă în partea de nord a Nigeriei, iar din 2010, inclusiv, şi în capitala federală Abuja. Extremiştii sunt responsabili pentru moartea a cel puţin 3.500 persoane, rănirea altor peste 7.000 persoane, precum şi pagube materiale considerabile.

Începând din luna septembrie 2012, secta şi-a extins acţiunile în statele din zona de est a Nigeriei (Adamawa) şi împrejurimile capitalei Abuja, având ca ţintă, de preferinţă, campusurile universitare sau punctele religioase.

Deplasările cetăţenilor străini în zonele considerate de guvernul nigerian a fi zone de conflict, fără consultarea autorităţilor locale însărcinate cu probleme de securitate, nu sunt recomandate, existând riscul ca acestea să fie considerate ca fiind ilegale.

Jurnaliştii trebuie să obţină acreditare specială din partea Ministerului Informaţiei (Relaţiilor Publice) înainte de a călători în zonele Deltei Nigerului. Această acreditare specială se adaugă la acreditarea generală a presei şi o viză nigeriană, valabile pentru asemenea activităţi în toată ţara.

Pentru a evita situaţiile neplăcute care pot apărea în cadrul deplasării în Nigeria, este indicat să vă informaţi în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă.

 

 2. Contactarea autorităţilor române

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României în Republica Federală Nigeria, +2349087234024, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Abuja: +2349087234022.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://abuja.mae.ro şi www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” și „Google Play”), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi se pot regăsi în situația de a suporta consecinţele unor asemenea deplasări, având în vedere că posibilităţile şi mijloacele de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt minime.

 

3. Alte recomandări

Pentru persoanele care călătoresc în R.F. Nigeria, Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită, fapt pentru care autoritățile vamale sunt obligate să verifice existenţa certificatului de vaccinare antipoliomielită. Precizăm faptul că certificatul tip trebuie prezentat atât la intrarea cât și la ieșirea din R.F. Nigeria. Se recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate: http://www.cnscbt.ro/index.php/polio şihttp://www.who.int/ihr/9789241596664/en.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite, pe cât posibil, călătoriile în zonele afectate de epidemii, iar dacă se află deja pe teritoriul acestui stat, să urmărească mesajele emise de autorităţile locale şi să respecte regulile de conduită şi de igienă recomandate de instituţiile de specialitate. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să consulte site-ul Oficiului pentru Coordonare şi Afaceri Umanitare - OCHA (http://ochaonline.un.org/westafrica) sau persoana de legătură a acestei structuri: Rémi DOURLOT, Public Information Officer, Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) – ROWCA, Tel: 221 33 869 8515, Cell: 221 77 569 9653, Email: dourlot@un.org, http://ochaonline.un.org/rowca.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă ca, înaintea efectuării unei călătorii, să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Autorităţile din Nigeria solicită cetăţenilor străini care sosesc pe teritoriul acestei ţări să facă dovadă vaccinării împotriva febrei galbene!

Cetăţenii români care sunt obligaţi să se deplaseze în Nigeria, în interes de afaceri, sau se află deja pe teritoriul acestei ţări sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate (pieţe, staţii pentru mijloacele de transport, etc.), demonstraţiile, cartierele mărginaşe ale capitalei, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să evite participarea la diverse festivaluri organizate local, ceremonii religioase, reuniuni sau manifestări la care este prezent un număr mare de persoane.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Să solicite şi să utilizeze (contra cost), pe parcursul deplasărilor în interiorul acestei ţări, serviciile de protecţie ale forţelor de ordine (patrule ale poliţiei).
  • Să nu opună rezistenţă în cazul unui atac.şi să cedeze atacatorilor banii sau valorile pe care le deţin asupra lor.
  • Să evite deplasarea în interiorul oraşelor cu mijlocele de transport în comun şi să utilizeze taxiuri, cu precauţia de rigoare.
  • Să consume numai apă îmbuteliată sau apă fiartă/filtrată în prealabil.
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
  • Să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei medicale din zonă! Există un risc ridicat de îmbolnăvire: malarie, febră tifoidă, febra galbenă, meningita cerebro spinala, poliomielită, holeră, febra Lassa sau lepră, boli de piele, etc.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).


 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice