Alerte de călătorie

Sudan

Ultima actualizare: 
20.01.2020

1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cu fermitate evitarea deplasărilor în Sudan şi cu precădere în zonele de conflict, constituite din cele cinci state din Darfur şi regiunea Abyei, situată la frontiera dintre Sudan şi Sudanul de Sud, revendicată de ambele țări. Situaţia de securitate este precară, semnalându-se frecvent  ciocniri  inter-tribale, jafuri armate, tâlhării, violuri şi răpiri. În Darfur şi statele Kordofanul de Sud şi Nilul Albastru, în pofida declarării încetării unilaterale a focului de către armată și insurgență, se menţine riscul încălcării acestuia, cu niveluri variabile de amploare.  

Sudanul se află într-o criză economică de proporţii caracterizată de lipsa acută de pe piaţă a mărfurilor de bază, a medicamentelor şi a combustibilului. Rata anuală a inflaţiei este în creștere, iar moneda naţională își continuă devalorizarea, începând din 2013.

Având în vedere faptul că protestele de masă începute în decembrie 2018 au condus la înlăturarea de la putere, cu sprijinul armatei, a regimului fostului președinte - aflat la guvernare din 1989, iar negocierile dintre Junta militară și opoziția civilă nu au condus la soluționarea politică a crizei, protestele din Sudan au un caracter de  continuitate. Instabilitatea s-a accentuat, iar în data de 3 iunie 2019, forțele regulate de ordine au intervenit asupra manifestanților care blochează de două luni incinta ministerului Apărării.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe atenționează cetățenii români că străzile din zona centrală a capitalei sunt blocate de vehicule ale armatei, ceea ce creează un climat de asediu, teamă și instabilitate accentuate și face aproape imposibilă deplasarea.

Recomandarea de a se evita călătoriilor este motivată şi de consecinţele nivelului scăzut de trai (starea extrem de precară a căilor de comunicaţie, a infrastructurii, în ansamblu, a serviciilor comunitare şi a celor de utilitate publică), care pun în pericol siguranţa cetăţeanului.

Clima tropicală, cu temperaturi de peste 60°C, în perioada verii boreale şi condiţiile de igienă publică foarte scăzute, favorizează apariţia a numeroase boli: febră hemoragică, malarie, dizenterie etc., cu riscul producerii de epidemii, fenomene recunoscute de autorităţi. Prevenția și combaterea acestora este dificilă din cauza lipsei infrastructurii specifice de asistență sanitară şi a medicamentelor.

 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români care sunt totuși nevoiţi să se deplaseze în Sudan sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Khartoum şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând  propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Khartoum:  +249 1 85338114.

Ministerul Afacerilor Externe  recomandă consultarea paginilor de Internet http://khartoum.mae.rohttps://ec.europa.eu/consularprotection/,  www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii romani sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic;
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice