Alerte de călătorie

India

Ultima actualizare: 
23.01.2020


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica India că, începând cu data de 5 august 2019, pe fondul escaladării tensiunilor apărute ca urmare a revocării statutului special al statului Jammu și Kashmir, guvernul Republicii India a emis un ordin prin care se interzice circulația publicului în zonă, serviciile de Internet și serviciile de telefonie mobilă fiind suspendate în mai multe locuri din stat. Cetățenii străini nu au acces în zonă, iar cei aflați deja în regiune, trebuie să părăsească imediat statul!

Cetățenii români aflați în Republica India sunt sfătuiți:

- să urmărească avertismentele de călătorie de pe pagina web a MAE;

- să își înregistreze prezența în Republica India la secția consulară a Ambasadei României la New Delhi.

Totodată, este indicat ca cetăţenii români să evite deplasările în zonele Srinagar, Imphal, Uttar Pradesh şi West Bengal, precum şi locurile aglomerate din localităţile Pune, New Delhi şi Mumbai.

Pentru a călători în Sikkim, Arunachal Pradesh şi în Insulele Andaman şi Nicobar, sunt necesare permise emise de guvernul indian. De asemenea, au fost necesare permise şi pentru efectuarea de vizite în Nagaland, Manipur şi Mizoram, dar aceste solicitări sunt în stare permanentă de revizuire şi pot fi eliminate. În acest scop, cetățenii români sunt sfătuiți să depună cererile pentru obţinerea acestor permise cu cel puţin trei luni în avans!

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici India nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări. În ultimii ani au fost înregistrate atentate teroriste în New Delhi, Ahmedabad, Mumbai şi Bangalore, fiind vizate locurile publice.

În regiunea de Nord-Est (la frontiera cu Pakistan), precum şi în Jammu şi Kashmir există un pericol major de atacuri teroriste sau de desfăşurare a unor acţiuni ale grupărilor insurgente/separatiste. Totodată, Uttar Pradesh şi West Bengal au fost scena unor atacuri teroriste.

În Darjeeling şi Bengalul de Nord se înregistrează periodic greve spontane care conduc la întreruperi în domeniul transporturilor, lipsa aprovizionării cu apa potabilă, închiderea magazinelor şi restricţionarea serviciilor publice în respectivele regiuni.

În New Delhi, poliţia locală a instalat puncte de control pe străzi şi în principalele puncte aglomerate din oraş care efectuează controale ale autovehiculelor.

Pentru a evita situaţiile neplăcute care pot apărea în cadrul deplasării în Republica India, este indicat ca cetăţenii români să se informeze, în prealabil, asupra situaţiei de securitate din zonă!

 

2. Contactarea autorităţilor române

 

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la New Delhi: +911126141663, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCR) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență au la dispoziție și telefonul de permanenţă al Ambasadei României în Republica India: +918130303444.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://newdelhi.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/home_ro , www.mae.ro  și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs ), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața”.

Cetăţenii români care se deplasează în aceste zone de risc sunt atenţionaţi că posibilitățile de intervenţie ale misiunii diplomatice în astfel de zone sunt reduse!

 

3. Alte recomandări

 

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

MAE recomandă cetăţenilor români care se află în India:

Să evite deplasările în zonele montane ale Indiei, în timpul musonului.

Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării.

Să recurgă numai la serviciile de transport oferite de firme de taxi omologate.

Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.

Să încuie maşinile şi să le asigure cu sisteme de alarmă.

Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!

Pe timpul călătoriilor în India, persoanele de sex feminin trebuie să manifeste prudenţă în privinţa persoanelor cu care intră în contact, a locurilor în care se deplasează pentru a nu se expune riscului de a fi agresate fizic sau sexual.

Persoanele de sex feminin care călătoresc în India trebuie să evite să călătorească singure în mijloace de transport public sau în taxiuri, autoricşe, în special pe timp de noapte. De asemenea, acestea trebuie să respecte obiceiurile locale, codul de îmbrăcăminte local, să evite să poarte ţinute care să atragă atenţia localnicilor (ţinute mulate) şi să evite zonele izolate, inclusiv plajele, la orice ora din zi.

În ultima perioadă, în India, s-a înregistrat o creştere a numărului de cazuri declarate de agresiune sexuală împotriva femeilor și tinerelor. Recentele atacuri sexuale asupra unor turiste străine arată că şi femeile de altă naţionalitate, venite în vizită/turism etc. sunt la fel de vulnerabile în faţa acestui fenomen. Au fost înregistrate mai multe agresiuni sexuale asupra unor cetăţene străine, în Delhi, Bangalore precum și în statele Rajasthan şi Goa.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se deplasează în Republica India că, pe fondul ploilor abundente, cu debite peste medie, înregistrate în perioada musonică actuală şi din cauza înmulțirii țânțarilor, în zona capitalei New Delhi se constată creșteri semnificative ale cazurilor de infectare cu virusurile Chikungunya și Dengue.

Se recomandă cetățenilor români să manifeste o atenție sporită la deplasările pe teritoriul Republicii India, ca urmare a riscului ridicat de infectare cu virusurile Chikungunya și Dengue, afecţiuni cauzate de înțepăturile de țânțari. Totodată, cetăţenii români sunt sfătuiţi să-şi ia măsuri de precauţie împotriva ţânţarilor (folosirea cremelor de protecţie, îmbrăcăminte adecvată – pantaloni lungi, cămăşi cu mânecă lungă precum şi utilizarea plaselor, la paturi, împotriva ţânţarilor).

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro ) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics ).

 

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice