Alerte de călătorie

Zimbabwe

Ultima actualizare: 
16.02.2020

1. Informaţii generale

Pentru siguranţa cetăţenilor români care doresc să călătorească în Zimbabwe, Ministerul Afacerilor Externe recomandă să se manifeste atenţie sporită în timpul deplasărilor pe teritoriul acestui stat. După schimbările politice din noiembrie 2017, situatia de securitate din Zimbabwe s-a menținut într-un echilibru fragil, proteste ample fiind înregistrate în august 2018, ianuarie-februarie 2019 și august 2019, când forțele de ordine au intervenit brutal pentru a dispersa manifestanții, înregistrându-se morți, răniți si numeroși arestați. Situația economică în continuă deteriorare ar putea determina populația să revină oricând pe străzi. Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite zonele aglomerate din centrul orașelor și regiunile izolate ale Zimbabwe.

Sunt, de asemenea, de evitat orice discuții în contradictoriu cu localnici pe teme privind situația economică și politico-militară a țării, întrucât există numeroase sensibilități și puncte de vedere divergente. Fotografierea forțelor de ordine sau a manifestațiilor de stradă nu este permisă.

Pentru evitarea situaţiilor neplăcute care pot apărea pe perioada șederii în Zimbabwe, este indicat ca cetăţenii români să se informeze, în prealabil, asupra stării de securitate din țară!
 

2. Contactarea autorităţilor române

Cetăţenii români, care doresc să călătorească în Zimbabwe sau care se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României la Harare pentru a-și anunța prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale la care să poată fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Harare:  +263 8677172477 si +263 8677172473, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Zimbabwe: +263 774 119 600.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc o fac pe proprie răspundere, cu suportarea consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.
 

3. Alte recomandări

MAE recomandă cu insistenţă cetăţenilor români să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

 • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
 • Să evite circulaţia pe timp de noapte, indiferent de zonă;
 • Să evite zonele aglomerate în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii politice;
 • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele unde se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;
 • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi.
 • Să nu se îndepărteze de grupul turistic şi să respecte anunţurile sau indicaţiile autorităţilor locale;
 • Să se deplaseze numai cu mijloace de transport puse la dispoziţie de hoteluri sau operatorii de turism şi să facă cumpărături doar în mall-uri securizate (recomandare pentru turişti);
 • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă;
 • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate;
 • Să acceseze periodic pagina web a MAE (www.mae.ro), rubrica „Sfaturi de călătorie”.

 

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică (http://www.insp.gov.ro) sau unui cabinet de vaccinări internaţionale (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/85-cabinete-vaccinari-internationale) şi să acceseze, pentru informaţii suplimentare, site-urile dedicate ale Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori) şi Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics).”

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice