Alerte de călătorie

Bolivia

Ultima actualizare: 
12.11.2019


1. Informaţii generale

În Bolivia au loc, frecvent, manifestaţii de protest ale organizaţiilor sindicale, motiv pentru care se recomandă cetăţenilor români să manifeste atenţie deosebită atunci când călătoresc pe teritoriul acestui stat. 

Există riscul ca turiştii străini surprinşi de manifestaţii să fie reţinuţi chiar şi pentru câteva zile, motiv pentru care sunt sfătuiţi să aibă provizii suficiente pentru a face faţă situaţiei şi să nu încerce forţarea blocajelor.

Datorită nivelului de trai scăzut a majorităţii populaţiei locale, infracţiunile de furt, tâlhărie, înşelăciune, trafic de valută, trafic de droguri şi răpiri de persoane sunt destul de frecvente.

Totodată, este recomandat să se evite deplasarea în regiunea Chapare, situată între departamentele Cochabamba şi Santa Cruz, considerată centrul culturilor ilegale de coca.
In sezonul ploios (noiembrie - martie), în zonele muntoase există riscul producerii de inundaţii si alunecări de teren.

Consumul de stupefiante este strict interzis. Traficul sau deţinerea de stupefiante este aspru pedepsită. 
Cetăţenii români care sunt constrânşi să se deplaseze în Bolivia sunt sfătuiţi să se informeze în prealabil asupra situaţiei de securitate din zonă! În acest sens, pot accesa periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro).


2. Contactarea autorităţilor române

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Bolivia.
În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în La Paz.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Bolivia sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Peru şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Exista un Consulat Onorific al României în Santa Cruz, care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii romani sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
  • Să-şi asigure maşinile cu sisteme de alarmă.
  • Să nu accepte supravegherea sau transportul unor bagaje ale altor persoane, deoarece acestea pot conţine droguri.
  • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
  • Să nu opună rezistenţă în cazul unui atac.
  • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică - Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, din cauză că există riscul apariţiei febrei denghe.
  • Este necesar vaccinul împotriva febrei galbene, dacă se vizitează Amazonia (trebuie aplicat cu 15 zile înainte).
  • Persoanele care aleg să tranziteze un aeroport american pentru a se deplasa în Bolivia, trebuie să obţină în prealabil viza şi să se informeze asupra condiţiilor de intrare pe teritoriul SUA.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice