Alerte de călătorie

Ecuador

Ultima actualizare: 
22.08.2019


1. Informaţii generale

MAE recomandă cetăţenilor români să nu se deplaseze în zona de frontieră cu Republica Columbia, în special în provincia Sucumbios, unde se înregistrează activităţi ale forţelor de gherilă.

Există o activitate seismică ridicată pe teritoriul Ecuadorului, dată fiind prezenţa unui număr mare de vulcani activi (Reventador, Cotopaxi, Tungurahua şi Guagua Pichincha).

Infracţiunile de furt, tâlhărie şi răpiri de persoane sunt frecvente în regiunile izolate ale ţării, precum şi în cartierele mărginaşe din Quito, Guayaquil şi Esmeraldas.


​2. Contactarea autorităţilor române

România nu are nici o formă de reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Ecuador.
În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul la Quito.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Ecuador sau se află deja pe teritoriul acestui stat, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în Peru şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Exista Consulate Onorifice ale României la Quito şi Guayaquil, care pot sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu pot emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc, sunt atenţionaţi că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.


3. Alte recomandări

Cetăţenii romani sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:

  • Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;
  • Să-şi asigure maşinile cu sisteme de alarmă;
  • Să nu accepte supravegherea sau transportul unor bagaje ale altor persoane, deoarece acestea pot conţine droguri. Traficul sau deţinerea de stupefiante este aspru pedepsită;
  • Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic;
  • Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale;
  • Să nu opună rezistenţă în cazul unui atac;
  • Să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, în special cu privire la riscul apariţiei febrei dengue;
  • În cazul apariţiei unor probleme privind operaţiunile financiare prin cărţile de credit, să se apeleze următoarele numere de telefon pentru: American Express –1 800 528 4800; Visa – 1 303 967 1096; Master Card – 1 636 722 7111;
  • Cei care doresc să se deplaseze în această ţară sunt rugaţi Să se ia legătura cu oficialităţi locale sau cu agenţiile de turism pentru a obţine date actualizate cu privire la posibile fenomene meteorologice periculoase, precum inundaţiile caracteristice continentului Sud American şi care au provocat pe teritoriul statului Ecuador alunecări de teren şi perturbări ale comunicaţiilor şi transporturilor.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice