Alerte de călătorie

Japonia

Ultima actualizare: 
20.02.2020


1. Informaţii generale

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să  manifeste atenţie atunci când călătoresc în anumite zone pe teritoriul Japoniei.

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite orice deplasare în zona de 20 de km adiacentă centralei nucleare Fukushima Daichii precum şi în oraşele: Iitate, Katsurao, Minamisoma şi Kawamata.

Mai multe informaţii se pot regăsi accesând următorul link: https://www.meti.go.jp/english/earthquake/nuclear/roadmap/pdf/190417MapOfAreas.pdf

Cetăţenii români trebuie să ţină cont că Japonia, ca şi majoritatea insulelor din zonă, prezintă un potenţial seismic ridicat. De asemenea, în zonă, în lunile august–octombrie se pot produce cicloane tropicale.

În cazul producerii unui nou cutremur de intensitate ridicată şi formarea de noi valuri seismice (tsunami) care să afecteze zonele litorale din Japonia, îndeosebi coasta de nord-est, autorităţile locale sfătuiesc populaţia din această regiune să se refugieze în zone înalte.

Informaţii suplimentare despre cutremurele din Japonia sau tsunami pot fi obţinute accesând următoarele pagini de internet:

 

2. Contactarea autorităţilor române

Ministerul Afacerilor Externe face un apel public către cetăţenii români aflaţi în Japonia să se înregistreze în Registrul Unic deschis la Ambasada României în Japonia, astfel încât să fie în permanenţă informaţi în legătură cu posibilităţile de asistenţă consulară şi cu situaţia din zonă.

Cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc sunt atenţionaţi că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări

MAE recomandă cu insistenţă cetăţenilor români să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi:

  • Să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele cele mai afectate pentru a le putea evita;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit, etc. pentru a evita pierderea acestora.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Tokyo: +81 (0)3 3479 1804, +81 (0)3 3479 0431, +81 (0)3 3479 0432, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Tokyo: +81 80 4461 4465.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice