Condiţii de călătorie

Maldive

Ultima actualizare: 
20.02.2020


1. Informaţii generale

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să fie precauţi şi să evite deplasarea în locurile în care au loc demonstraţiile organizate sau întrunirile spontane, întrucât în capitala Malé au loc în continuare demonstraţii politice. Unele dintre demonstraţiile anterioare au degenerat în ciocniri violente care au implicat poliţia, armata şi demonstranţii.

Există o ameninţare teroristă generală, iar atacurile sunt nediscriminatorii şi pot viza şi locurile frecventate de străini, inclusiv de turişti.

Aeroportul Internaţional Malé este deschis şi funcţionează normal.

Deoarece pirateria reprezintă o ameninţare majoră în Golful Aden şi în Oceanul Indian, nu este recomandabilă efectuarea unor călătorii cu vase de agrement în afara ariilor protejate.

Cu excepţia capitalei Malé, turiştilor le este interzis, în general, să călătorească pe insule care nu sunt înscrise în circuitul turistic, fără permisiunea expresă a guvernului maldivian. Permisele se acordă de către tur operatori.

 

2. Contactarea autorităţilor române

România nu are misiune diplomatică sau oficiu consular de carieră în Maldive. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Malé.

Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.   

Cetăţenii români care doresc să călătorească în Maldive sau care se află deja pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în India şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Există un Consulat Onorific al României în Malé, care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente, prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunii diplomatice în astfel de zone sunt reduse.

 

3. Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă! Înainte de a efectua o călătorie în Maldive, vă recomandăm cu insistenţă să contactaţi agenţia dumneavoastră de turism pentru a afla detalii suplimentare.

MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Maldive

  • Să evite locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
  • Să evite circulaţia pe timp de noapte;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil;
  • Să respecte legile, obiceiurile şi tradiţiile locale;
  • Să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita.
  • Importul de explozivi, arme şi muniţii, material pornografic, produse din carne de porc şi alcool este considerat infracţiune. Băuturile alcoolice sunt disponibile numai în insulele staţiune şi este interzisă părăsirea acestora cu produse alcoolice.
  • Exportul de carapace de broască ţestoasă şi de coral este interzis.
  • Pentru orice fel de informaţie, sprijin sau asistenţă, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze autorităţilor de poliţie care sunt prezente în toate zonele ţării.
  • În Maldive este interzisă afişarea publică a apartenenţei la religie, alta decât islamul, iar întrunirile publice în scop religios sunt interzise; este interzisă invitarea cetăţenilor maldivieni sau încurajarea acestora să participe la întruniri religioase (altele decât musulmane) în cadru privat, pedepsele putând include inchisoarea. Deşi legea maldiviană interzice „importul idolilor în scop religios”, turiştii sunt lăsaţi, în general, cu obiecte şi texte pentru uz strict personal.
  • Facilităţile medicale sunt limitate, în Male sunt doar două spitale şi doar unul acceptă asigurarea medicală. Unităţile medicale din Maldive nu tratează traumatismele.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice