Condiţii de călătorie

Maroc

Ultima actualizare: 
12 ianuarie 2018


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot călători în Maroc fără viză de intrare.

Perioada de şedere admisă fiind de 90 zile.

Pentru a intra pe teritoriul Marocului, valabilitatea pașaportului trebuie să fie de cel puțin 90 de zile.

Asigurați-vă că la intrarea în țară v-a fost aplicată în pașaport ștampila de intrare.

În caz contrar veți întâmpina dificultăți la ieșirea din Maroc.

În baza unei motivaţii corespunzătoare (căsătorie, angajare în muncă, reîntregirea familiei, studii, activităţi comerciale, profesionale, economice, religioase etc.) această perioadă poate fi prelungită numai după ce a fost obţinut de la autorităţile marocane un permis de şedere temporară.

În cazul în care ați depășit perioada de ședere de 90 de zile permisă în Maroc, înainte de a părăsi teritoriul național veți fi audiat de un judecător. Există posibilitatea aplicării unei amenzi înainte de a părăsi teritoriul Marocului.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare prevăzute de legislaţia naţională marocană, vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile marocane:

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.


Ameninţări teroriste

Ţineţi cont de faptul că există un risc general de producere de atacuri teroriste nediscriminatorii în locuri publice.

Ţineţi cont de faptul că există un risc general de producere de atacuri teroriste nediscriminatorii în locuri publice.

Autoritățile marocane au avertizat cu privire la amenințarea determinată de simpatizanții/membrii grupărilor teroriste, periodic fiind mediatizate acțiunile de destructurare a unor celule teroriste pe teritoriul național (unele dintre acestea având ca obiectiv organizarea de atacuri pe teritoriul Regatului).

În proximitatea obiectivelor turistice, a instituțiilor publice, a hotelurilor sau a piețelor publice, pot fi observați membrii înarmați ai forțelor de ordine, care asigură securitatea zonei respective. 

În data de 28 aprilie 2011 a avut loc un atentat terorist la Restaurantul “Argana”, situat în piaţa centrala (“Jamâa El Fna”) din Marrakech, în urma căruia 16 persoane (13 turişti străini şi 3 marocani) şi-au pierdut viaţa iar 25 de persoane au fost rănite. Niciun cetăţean român nu a fost afectat. Ministerul Afacerilor Externe nu descurajează călătoriile în scop turistic în Maroc, dar recomandă cetăţenilor români să manifeste maximă prudenţă şi vigilenţă pe întreg parcursul călătoriilor, în special în locaţiile cu puternică semnificaţie turistică şi simbolică, frecventate de numeroşi turişti străini. Amintim, în acest sens, că atât atentatele din 2003 de la Casablanca, cât şi atentatul din 2011 de la Marrakesh, au vizat restaurante, cafenele, baruri etc. din marile oraşe, frecventate cu precădere de turiştii străini.

Decizia de a efectua sau nu călătoria vă aparține în totalitate.

Cetăţenilor români care călătoresc în Maroc li se recomandă să urmărească în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile marocane şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).


Siguranţă şi criminalitate

În general, infracţiunile frecvente în Maroc sunt furturile de acte, obiecte, bani etc, înşelăciuni (îndeosebi la cumpărarea din târguri), schimb de valută în locuri şi de la persoane neautorizate de lege.

Pentru siguranţa dumneavoastră recomandam:

 • Evitaţi circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile şi deplasarea în zone izolate ale ţării;
 • Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini;
 • Este recomandat ca documentele originale (paşapoarte, cărţi de identitate, carduri bancare) să fie lăsate la hotel şi să fie păstrată doar o copie a acestora;
 • Respectaţi tradiţiile şi obiceiurile locale. Persoanele de sex feminin sunt sfătuite să adopte o ţinută şi un comportament decent în public;
 • În cazul călătoriilor cu autobuzul sau trenul este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei;
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă;

Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi! Nu vă îndepărtaţi de grupul turistic şi respectaţi anunţurile sau indicaţiile autorităţilor locale! 

Ambasada României la Rabat avertizează cetăţenii români care călătoresc în Maroc să manifeste vigilenţă faţă de orice tentativă de implicare întreprinsă de persoane cunoscute sau necunoscute în acţiuni de transport de colete în afara teritoriului marocan.

Urmare a creşterii numărului cetăţenilor români arestaţi pentru infracţiuni legate de traficul de droguri şi stupefiante, şi date fiind cantităţile mari de droguri depistate, autorităţile marocane acordă o atenţie deosebită cetăţenilor români care trec frontiera, aceştia fiind riguros controlaţi.

Cetăţenii români trebuie să ştie că în toate statele consumul şi traficul de droguri sunt foarte aspru pedepsite, legislaţiile locale prevăzând, între altele, pedepse privative de libertate pe perioade foarte mari, iar posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare în asemenea cazuri sunt extrem de reduse.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor(accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor marocane, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:

 • 190 – (rețele mobile) și 19 (rețele fixe) – Poliţia (în localităţi)
 • 177 – Jandarmeria regală (în afara localităţilor)
 • 150 – Pompieri/Ambulanță
 • 160 – Informații

Țineți seama de faptul că numai o parte dintre operatori vorbesc limba franceză. Limba engleză are o arie de utilizare restrânsă.

În cazul pierderii paşaportului românesc, se recomandă sesizarea atât a biroului local de poliţie, precum și a Ambasadei României la Rabat.

Precizăm că părăsirea teritoriului marocan nu se poate face fără prezentarea declarației de pierdere/furt a pașaportului înregistrată la autoritățile locale.

În ultima perioadă au fost primite mai multe sesizări din partea unor cetățeni români care au fost șantajați de cetățeni marocani pe internet, cu scopul obținerii unor foloase materiale.

Pentru a evita riscul de a cădea victimă unor astfel de acțiuni, vă recomandăm să manifestați atenție la tipul fotografiilor postate pe conturile rețelelor de socializare, iar în eventualitatea în care vă este solicitat sprijinul financiar pentru persoane aflate „în dificultate” să manifestați prudență și să verificați riguros identitatea respectivilor, deoarece mai mulți cetățeni străini au fost înșelați de pretinse victime ale unor accidente.


Sistemul medical

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă.

Unităţile medicale acordă asistenţă medicală străinilor contra cost, urmând ca ulterior aceştia să recupereze contravaloarea de la agenţiile de asigurări.

Există posibilitatea încheierii unor asigurări de sănătate temporare în Maroc.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţiInstitutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.


Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Sistemul de circulaţie auto este similar celui european, circulaţia efectuându-se pe partea dreaptă.
Prioritatea în circulaţie este pentru partea dreaptă.
Traficul auto este supravegheat de agenţi ai Jandarmeriei regale de circulaţie, inclusiv prin detectoare radar.
 

 • Starea drumurilor

Starea autostrăzilor care leagă principalele oraşe din Maroc (Rabat, Tanger, Fes, Casablanca, Settat, El Jadida) este bună.
 

 • Limitele de viteză admise
 • 120 km/h pe autostrăzi
 • 90 km /h pe celelalte drumuri publice
 • 60km/h in interiorul localităţilor
   
 • Centura de siguranţă

In Maroc centura de siguranţă este obligatorie, atât în interiorul localităţilor, cât şi în afara acestora.
 

 • Parcarea

Parcarea se face numai în locurile permise şi special semnalizate, în caz contrar autovehiculele putând fi blocate sau ridicate de autorităţi.
In situaţia neplăţii taxelor de parcare, autovehiculele sunt blocate cu dispozitive de blocare în parcare, iar pentru deblocare trebuie plătită o amenda de 40,00 dirhami (echivalentul a 4 euro) şi contravaloarea parcării pentru perioada de staţionare a maşinii.
 

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este recunoscut în termenul de valabilitate al acestuia.


Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit pot fi utilizate la marile hoteluri sau magazine şi restaurante, care au afişat că acceptă acest mod de plată.
Băncile sunt dotate cu bancomate care acceptă cărţile de credit.

Suma maximă de bani care poate fi scoasă din Maroc de către un turist este de 3000 de euro. În cazul în care se depăşeşte această sumă, se aplică un impozit.


Regimul animalelor de companie

Pentru a călători cu un animal de companie în Maroc aveţi nevoie de următoarele documente:

 • Carnetul de sănătate al animalului dumneavoastră
 • Dovada ca animalul dumneavoastră a fost vaccinat
 • Certificat sanitar veterinar pentru o ţară terţă care se poate obţine de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a Municipiului Bucureşti
 • Animalul de companie trebuie identificat printr-un microcip electronic. Până în iulie 2011, se acceptă, de asemenea, şi un tatuaj lizibil.


Alte recomandări

 • Dirhamul marocan (MAD) este o monedă neconvertibilă;
 • În cazul în care vă veți afla în posesia unor medicamente la intrarea în Maroc, vă sfătuim să fiți în posesia rețetei semnate și ștampilate de medic, traduse în limba franceză;
 • Nu vă recomandăm să utilizați drone (indiferent de tip/dimensiuni/destinație) pe teritoriul marocan, deoarce aparatele vor fi confiscate de autoritățile vamale;

Dacă utilizarea acestor aparate este imperios necesară pe durata călătoriei dvs., vă recomandăm să vă adresați Autorității Marocane de Aviație Civilă pentru obținerea avizelor necesare http://www.dac-maroc.gov.ma/notre_mission.htm

 • Consumul de alcool este ilegal, cu excepția hotelurilor, barurilor, restaurantelor sau a resort-urilor turistice acreditate în acest scop;
 • Consumul de alcool în public poate conduce la aplicarea unor amenzi sau arestare.
 • Pașapoartele nu pot fi trimise în/din Maroc prin serviciile de poștă/curierat rapid. Documentele de călătorie vor fi confiscate de autoritățile locale;
 • Orice tentative de prozelitism religios sunt ilegale și sunt pedepsite inclusiv prin privare de libertate;
 • Este interzisă introducerea de material pornografic în Maroc;
 • Pe perioada Ramadanului (estimat a avea loc între 27.05-25.06.2017) vă recomandăm ca pe timpul zilei (de la răsăritul până la apusul soarelui) să evitați consumul de produse alimentare și apă, fumatul în locurile publice/autoturism pentru a nu sensibiliza autohtonii. În acest interval este posibil ca programul restaurantelor/magazinelor alimentare/centrelor comerciale/instituțiilor publice să fie modificat/diminuat;
 • Este interzisă fotografierea/filmarea instituțiilor publice, a misiunilor diplomatice sau a altor clădiri cu destinație guvernamentală. În cazul în care aveți dubii cu privire la destinația clădirii pe care intenționați să o fotografiați, vă recomandăm să solicitați în prealabil permisiunea unui reprezentant;
 • În cazul fotografierii/filmării unor autohtoni, vă recomandăm să solicitați permisiunea acestora în prealabil. Există posibilitatea ca ulterior să vi se solicite bani;

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice