Condiţii de călătorie

Senegal

Ultima actualizare: 
5 februarie 2019


Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetățenii români, posesori ai unui pașaport valabil, nu au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul Senegalului. Pentru un sejur mai lung de 90 de zile, este necesară obținerea vizei de lungă ședere de la Ministerul de Interne din Senegal (Serviciul de vize) sau obținerea unei cărți de rezidență temporară, în cazuri bine justificate (investiții sau permis de muncă).

Pentru informaţii suplimentare despre condiţiile de intrare şi regimul de şedere în Senegal, vă recomandăm să consultaţi şi informaţiile prezentate de autorităţile senegaleze: Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Senegal – http://www.diplomatie.gouv.sn/.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat sau în subregiune să se adreseze misiunii diplomatice a României de la Dakar, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să își înregistreze prezența în regiune prin intermediul portalului www.econsulat.ro.

 

Ameninţări teroriste

Senegalul nu a fost ținta unor atacuri teroriste directe îndreptate împotriva cetățenilor străini, însă au existat în ultima perioadă diverse amenințări privind producerea unui atentat terorist. Este o țară cu un risc relativ scăzut de producere a unor incidente, altele decât amenințările teroriste globale, care pot viza în mod nediscriminat ținte civile. Cetăţenilor români care călătoresc în Senegal li se recomandă să urmărească anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile locale şi să acceseze periodic pagina web a Ministerului Român al Afacerilor Externe.

 

Siguranţă şi criminalitate

Străinii pot călători liber în toate regiunile Senegalului, cu prudenţă în provincia Casamance (sudul ţării, regiune aflată între Gambia şi Guineea-Bissau) unde, din cauza unor mişcări rebele, persistă anumite riscuri. Au existatcazuri de luare de ostatici din rândul militarilor sau chiar al civililor participanţi la acţiunile de deminare din regiune. Vă recomandăm:

 • Documentele şi valorile personale, biletele de călătorie,banii sau cărţile de credit trebuie să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse la vedere.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.
 • În cazul călătoriilor cu autobuzul sau trenul este indicat să păstrați atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Persoanele care fac parte din grupuri turistice nu trebuie să se despartă de grup şi trebuie să urmeze sfaturile conducătorului grupului şi ale forţelor de ordine.
 • folosirea traseelor turistice a căror securitate este asigurată suplimentar de poliţia turistică.
 • să ţineţi seama de obiceiurile şi tradiţiile localnicilor şi să manifestaţi respect faţă de acestea.

Senegalul nu are o politică foarte restrictivă în ceea ce priveşte ţinuta publică. Persoanelor de sex feminin li se recomandă să poarte o ţinută decentă, care să nu poată fi interpretată ca o desconsiderare a principiilor islamice.

Ţinuta sportivă se poartă, de regulă, în interiorul incintelor cu această destinaţie.

În cazul pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al Poliţiei.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al Poliţiei.

În cazul unor incidente grave (accidente, jafuri, etc.), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor senegaleze, aveţi la dispoziţie următoarele numere de urgenţă:

 • Poliţia (urgenţe): 17
 • Pompieri (urgenţe): 18
 • Poliţia Dakar: (00221) 33-823-6025
 • Brigada accidente: (00221) 33-823-4030
 • Jandarmeria Dakar: (00221) 33-823-8383
 • Jandarmeria (urgenţe): 800-2020

De asemenea, recomandăm sesizarea Ambasadei României la Dakar, care acordă asistenţă consulară în condiţiile prevăzute de lege.

 

​Sistemul medical

Pentru cetățenii români care se află temporar în Senegal, se recomandă cu insistență încheierea unei asigurări medicale de călătorie valabilă pe întreaga durata a șederii (care să includă, în măsura posibilului, clauze de evacuare de urgență pe calea aerului în caz de îmbolnăvire). Din cauza condiţiilor specifice continentului african, Senegalul prezintă riscuri pentru malarie și hepatită.

Atenţie! vaccinul împotriva febrei galbene este obligatoriu! Pentru a putea intra pe teritoriul acestui stat, pe lângă paşaport, trebuie să prezentaţi, la cerere, carnetul/certificatul de vaccinare emis de clinica specializată în boli tropicale odată cu efectuarea vaccinului. .

Pentru a călători în condiţii de siguranţă în Senegal, se recomandă (fără a fi obligatorii) vaccinurile impotriva hepatitei A şi B.

La sfatul medicului, se recomandă un „tratament" preventiv contra malariei, de regulă, cu cel puţin o săptămână înainte de a ajunge în Senegal.

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

Circulația auto pe drumurile publice se desfășoară pe banda din dreapta a sensului de mers. Drumurile naționale sunt frecvent traversate de pietoni, animale și vehicule tractate de animale.

Este interzisă conducerea autovehiculelor sub influenţa alcoolului sau a drogurilor.

 • Starea drumurilor

Drumurile naţionale sunt frecvent traversate de pietoni, animale şi vehicule tractate de animale.

În capitală și în partea de vest a ţării sunt drumuri naţionale aflate într-o stare acceptabilă, dar în centrul şi estul ţării circulaţia se desfășoară anevoiosdin cauza infrastructurii.

 • Permisul de conducere

Pot fi folosite permisele de conducere europene dacă perioada de ședere este de scurtă durată. Dacă veți rămâne pe teritoriul acestui stat o perioadă îndelungată, este necesar să vă preschimbați permisul de conducere cu unul local, fără examen, numai cu prezentarea celui european, care nu se reține.

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident se anunţă poliţia şi pompierii, chiar şi pentru tamponări uşoare, fără a deplasa autovehiculele implicate.

 

Reglementări vamale speciale

Nu există restricții vamale pentru turiștii străini, nici în ceea ce privește obiectele, nici sumele în valută admise la intrare, cu condiția declarării acestora.

 

Utilizarea cărţilor de credit

Cărţile de credit internaţionale sunt acceptate în majoritatea hotelurilor şi restaurantelor din capitala Dakar, precum şi în unele staţiuni turistice. În general, plata se face cash.

Moneda locală este francul CFA (XOF), paritatea fixă este 1 € = 655,957 FCFA (XOF)

Vă recomandăm să evitaţi schimbul valutar în stradă. Acesta se poate face la bănci sau la birouri de schimb valutar. De asemenea, băncile din marile oraşe dispun de bancomate de unde se pot retrage bani cu cartea de credit.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice