Condiţii de călătorie

Suedia

Ultima actualizare: 
31 ianuarie 2019


Condiții de intrare și regim de ședere

Intrarea în Suedia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Se recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Suedia să se asigure că deţin resursele financiare necesare acoperirii cheltuielilor de întreţinere pentru întreaga perioadă a deplasării, inclusiv pentru întoarcere.

Începând cu data de 1 martie 2018, legislația privind regimul străinilor în Suedia a fost modificată și permite controale mai amănunțite ale străinilor care intră sau ies din acest stat. Noile prevederi permit autorităților suedeze să fotografieze și să amprenteze un străin (inclusiv cetățeni ai U.E.), în vederea verificării identității sale și a autenticității actelor de călătorie.

Asigurări medicale: Recomandăm ferm să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie (mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro).  De asemenea, vă sfătuim să încheiați o asigurare de călătorie, care poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere asistată medical, deces) până la toate riscurile de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Consultați ghidul unei călătorii liniștite, pentru mai multe sugestii generale utile: https://www.youtube.com/watch?v=7laiyPas4-Y&feature=shar.

Cetăţenii români care doresc să rămână pe teritoriul Suediei pentru o perioadă mai mare de trei luni, trebuie să facă formalitățile necesare pentru înregistrare la Agenția de Taxe (Skatteverket). Solicitanţii cărora li se aprobă cererea vor primi un număr personal de înregistrare în registrul evidenței populației din Suedia.

Condițiile necesare înregistrării pe teritoriul Suediei pot fi consultate pe pagina web a Skatteverket: www.skatteverket.se/.

Instituţii publice şi private suedeze, de pildă din domeniul bancar, pot solicita cetăţenilor străini, inclusiv români, să se legitimeze cu un paşaport valabil, pentru a beneficia de diverse servicii. În aceste situaţii, cartea de identitate românească, suficientă pentru intrarea în Suedia, nu permite accesul la serviciile respective.

Recomandăm așadar obținerea în prealabil a unui pașaport simplu electronic dacă se intenționează șederea pe un termen mai lung în Suedia.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se deplasează în sau care se află deja pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Stockholm și să își anunțe prezența în regiune, comunicând coordonatele personale la adresa de e-mail: stockholm@mae.ro sau să se înregistreze prin intermediul portalului „www.econsulat.ro” pentru a putea fi contactați în situații de urgență.

Pentru detalii și procedură, vă rugăm să accesați:

https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza.

Asistență și protecție consulară: înainte de efectuarea călătoriei, cetăţenii români sunt sfătuiţi să consulte Ghidul Asistenței și Protecției Consulare, care detaliază asistenţa pe care Ministerul român al Afacerilor Externe, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României o pot acorda cetăţenilor români aflaţi în străinătate şi limitele obiective ale acestei asistenţe.

Despre Suedia: Pentru a afla mai multe despre Suedia, puteți accesa website-ul: https://www.informationsverige.se/Engelska/Pages/Start.aspx .

Clima: Pentru o țară nordică, clima este relativ blândă. Temperaturile medii în luna iulie sunt între 13 și 17°C. Februarie este de regulă cea mai rece lună, cu temperaturi medii care variază între -22 și -3°C.

Drepturile copiilor

Sancţiunile impuse de legislaţia suedeză pentru încălcarea drepturilor copiilor sunt extrem de severe, iar autorităţile locale competente (inclusiv personalul din sistemul educațional și medical) monitorizează atent respectarea dispoziţiilor legale în materie. Aplicarea oricăror pedepse corporale copiilor, chiar dacă se invocă un scop educativ, are consecinţe legale grave, care pot duce la separarea copiilor de părinţi. Pentru informații suplimentare, vă adresăm rugămintea de a consulta ghidul disponibil la http://stockholm.mae.ro/local-news/147.

 

Munca în Suedia

În cazul cetăţenilor români care se deplasează în Suedia pe baza unor promisiuni de obţinere a unui loc de muncă, este imperativ necesară verificarea tuturor detaliilor ofertei de muncă înaintea efectuării deplasării (bonitatea angajatorului, actele necesare, cerinţe legate de calificările profesionale sau cunoaşterea limbii etc.), inclusiv pentru lucrătorii sezonieri (de exemplu, culegători de fructe de pădure).

Verificați informațiile disponibile la biroul local al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (www.anofm.ro) și la Inspectoratul Teritorial de Muncă (https://www.inspectiamuncii.ro/). Vă pot fi utile informațiile oferite de Inspecția Muncii despre intermedierea și plasarea forței de muncă în străinătate, disponibile aici.

Majoritatea angajatorilor suedezi preferă candidați care vorbesc inclusiv limba suedeză. În funcție de profilul locurilor de muncă disponibile, pot fi angajați și vorbitori de limba engleză (în special în IT).

Regăsiți aici mai multe detalii despre accesul pe piața muncii din Suedia: http://stockholm.mae.ro/node/345.

 

Ameninţări teroriste

La 7 aprilie 2017, în Stockholm a avut loc un atentat terorist, pe strada comercială Drottningsgatan.

Nivelul de alertă privind riscuri de tip terorist în Suedia este stabilit de către autoritățile competente suedeze la nivelul 3 (”ridicat”), pe o scară de la 1 la 5.

Vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile suedeze şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro). O sursă de informații actualizate pe această temă este website-ul Serviciului de Securitate Suedez, http://www.sakerhetspolisen.se/kontraterrorism/nationellt-centrum-for-terrorhotbedomning.html.

 

Siguranţă şi criminalitate

Deși este o țară în general sigură, există și aspecte cărora le trebuie acordată atenție crescută. Turiștii în special trebuie să fie atenți la infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini, care pot apărea în zone aglomerate şi în special în zonele frecventate de turişti (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).

În anumite zone a crescut numărul de atacuri cu arme de foc în locuri publice, unele implicând și victime colaterale.

Recomandări generale:

 • Documentele şi valorile personale, biletele de călătorie,banii sau cărţile de credit să fie păstrate în locuri sigure şi să nu fie expuse în mod vizibil asupra persoanei sau în maşini.
 • Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriilor cu autobuze sau trenuri, este indicat să se păstreze atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.
 • Pentru ieşirile în oraş, în special în zonele aglomerate, este recomandat ca documentele personale să fie lăsate într-un loc sigur şi să se păstreze numai o copie a actelor de identitate (paşaport, carte de identitate, permis de şedere).

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm contactarea poliţiei locale, precum şi a celui mai apropiat oficiu consular român.

În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor suedeze, apelaţi 112 – serviciul de urgenţe.

Numărul de contact al Poliției Suedeze pentru probleme non-urgente este 114 14 (pe teritoriul Suediei) sau +46 77 114 14 00 (internațional).

 

Sistemul medical

În Suedia, asigurarea medicală este obligatorie. Sistemul de asigurări de sănătate este gestionat de Försäkringskassan – Agenţia de Asigurări Sociale din Suedia, http://www.forsakringskassan.se.

Pentru a evita să plătească sume semnificative în cazul unui incident medical, cetățenii români trebuie să dețină cardul european de asigurări de sănătate sau o altă formă de asigurare.

Pe teritoriul Suediei, pentru urgențe medicale, sunați la 112. Pentru întrebări pe teme medicale, puteți suna la 1177.

Dacă dețineți o asigurare medicală suplimentară, privată, verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

Asigurarea de viaţă s-a dovedit benefică pentru familiile celor decedaţi în urma unor accidente sau din motive de boală.

În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

 

Condiţii privind traficul auto

 • Circulaţia auto

În Suedia, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă şi este obligatoriu ca farurile să fie aprinse în permanenţă (faza de întâlnire).

Cauciucurile de iarnă sunt obligatorii în perioada 1 noiembrie-30 aprilie.

Atenţie! Pentru circulaţia autovehiculelor în oraşul Stockholm, a fost introdusă o taxă de drum obligatorie în valoare de 30 SEK/autoturism. Punctele la care se percepe această taxă sunt marcate prin afişaj electronic luminos.

 

 • Centura de siguranţă

Este obligatorie purtarea centurii de siguranţă de către conducătorul autovehiculului (şoferul aflat la volan), precum şi de toţi ceilalţi pasageri din autovehicul.

 

 • Limitele de viteză
 • între 30 – 50 km/h în oraşe;
 • între 70 – 90 km/h în afara oraşelor;
 • 110 km/h pe autostrăzi.

Drumurile publice, autostrăzile sunt marcate corespunzător normelor internaţionale rutiere. Starea drumurilor este, de regulă, foarte bună.

 

 • Parcarea

Parcarea se face numai în locurile special amenajate şi numai în intervalul de timp menţionat. De regulă, locurile de parcare sunt cu plată.

 

 • Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului

Utilizarea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar şi a aparatelor anti-radar constituie infracţiune, pedepsită cu amendă şi confiscarea aparaturii respective.

 

 • Permisul de conducere

Permisul de conducere românesc este valabil pe teritoriul suedez. Pentru detalii accesați pagina Agenției Suedeze de Transport: https://transportstyrelsen.se/en/road/Driving-licences/driving-licences-from-eea-countries/

 

 • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, chemaţi poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă, care figurează pe Cartea verde.

 

Reglementări vamale

Există condiționări și limite cantitative pentru introducerea anumitor produse, care sunt precizate de Autoritatea Vamală Suedeză aici: https://www.tullverket.se/e.

Sumele în valută cu care se intră/iese în/din Suedia, în conformitate cu reglementările UE, sunt de maximum 10.000 Euro.

De regulă, nu există controale la graniţele interne dintre statele semnatare ale Acordului Schengen, Suedia fiind și ea parte a acestui acord. Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate. Urmăriți pagina de Atenționări de călătorie pentru a afla dacă aceste controale se aplică în mod curent.

 

Regimul medicamentelor

Puteţi să aveţi asupra dumneavoastră medicamente uzuale, pentru care nu aveţi nevoie de reţetă.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare! Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

 

Regimul animalelor de companie

Pentru spaţiul UE, aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Suedia solicită totodată tratamentul împotriva teniei.

Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

Animalele de companie pot trece vama prin zona verde doar dacă sunt pre-înregistrate la autoritățile suedeze. Pentru detalii și procedură, consultați următoarea pagină oficială: https://www.tullverket.se/4.7df61c5915510cfe9e75b56.htm.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Centrul de presă

Ţări - zone geografice

Ţări - zone geografice